Прочутият режисьор Тони Палмър идва в България за София Филм Фест

Pinterest LinkedIn +

Награденият с 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк и няколко награди BAFTA и Tony прочут британски режисьор Тони Палмър (Tony Palmer) ще бъде специален гост на предстоящия XVII София Филм Фест, започващ на 7 март 2013 г. Той ще дойде у нас с партньорската подкрепа на Британския съвет, за да представи лично най-новата си творба "Ноктюрно", чиято прожекция на 12 март в кино Люмиер се явява световна премиера на филма.

Тони Палмър е сред водещите режисьори на музикални документални и игрални филми. Филмографията му наброява над 100 заглавия – от ранните му творби за Beatles, Cream, Джими Хендрикс, Ленард Коен и Франк Запа до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас, Шостакович, Пърсел и Менухин. Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия.

"Ноктюрно" (2013) е посветен на 100-годишнината от рождението на Бенджамин Бритън, която ще бъде отбелязана през 2013 г. Мнозина смятат Бритън за най-великия британски композитор от Хенри Пърсел насам, а Тони Палмър му е посветил четири игрални и документални филма. Новата му забележителна творба е посветена на неспокойствието на композитора, породено от световните катаклизми.

Едно от най-кървавите столетия в човешката история – ХХ век разтърсва дълбоко душата на Бритън, не само защото той е убеден пацифист. Композиторът си задава въпроси за ролята на твореца в един объркан свят, за отговорността му пред обществото, за това какво е в състояние да запали творческата искра и какво е практическото предназначение на произведенията на изкуството. Вечната тема за жестокостта на хората един към друг е сред водещите за Бритън. Тя е и в основата на този филм.

По повод 200-годишнината от рождението на Вагнер публиката на СФФ ще има възможност да види едноименна творба на Тони Палмър, влязла в историята на киното като "един от най-красивите филми на всички времена”.

"Вагнер" (1983) е създаден по повод 100-годишнината от смъртта на гениалния немски композитор, диригент, режисьор и есеист, прочул се със своите опери. Филмът с участието на Ричард Бъртън, сър Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв представлява богата панорамна картина на живота на Вагнер - преди Революцията от 1848 г., през годините на изгнание в Швейцария до спасяването му от запленения от музиката му крал Лудвиг Втори Баварски и последния му триумф в Байройт.

Кинотворбата разглежда радикалните музикални и политически идеи на Вагнер, национализма му и дори антисемитизма му в контекста на времето, в което живее. Заснет е за по-малко от година с международен екип от 19 страни, на 200 места из цяла Европа, на някои от които действително са се развивали събитията от филма.

В допълнение към "Ноктюрно" и "Вагнер" публиката на СФФ ще има възможност да види още шест ленти на Палмър, в т. ч. документалния филм на Тони Палмър "Семейство Вагнер", потрета на Хeнри Пърсел "Англия, моя Англия", All My Loving, "Турнето те побърква", "Последният концерт на Cream" и "Ленард Коен: Bird on A Wire".

Сподели.