Принц Уилям и Кейт Мидълтън обявиха името на сина си

Pinterest LinkedIn +

Новороденият син на принц Уилям и Кейт Мидълтън – херцозите на Кеймбридж – се казва Джордж Александър Луис, а официалното обръщение към него ще бъде Негово кралско височество принц Джордж от Кеймбридж.

Именно Джордж бе името фаворит на букмейкърите още преди раждането на бебето на 22 юли 2013 г. в 18:24 ч. българско време. То е съобщено най-напред на кралицата на Обединеното кралство и негова прабаба Елизабет II при посещението ù в дома на родителите на Кейт Мидълтън в Бъкълбери на 80 км от Лондон, където семейството се установи за известно време, след като прекара една нощ в замъка Кенсингтън.

Малко повече за името на бъдещия монарх, който за момента е трети по линия на наследяване на трона (след принц Чарлз и баща си – принц Уилям):

Джордж е името, носено от шестима от досегашните крале на Великобритания, последният от които е бащата на кралица Елизабет II. Именно на него е посветен отличеният с "Оскар" биографичен филм "The King's Speech" ("Речта на краля"). Истинското име на останалия в историята като крал Джордж VI всъщност е Албърт, откъдето идва и галеното Бърти, с което са се обръщали към него близките му. 

Негово кралско височество принц Джордж от Кеймбридж също ще може да избере да носи друго име, ставайки крал на Великобритания.

Името Луис е четвъртото име на принц Уилям, но е избрано за малкия Джордж най-вече като израз на почит към лорд Луис Маунтбатън, който е чичо на херцога на Единбург и последният британски вицекрал на Индия, преди страната да стане независима през 1947 г.

Второто име на новороденото кралско бебе - Александър - е носено от трима средновековни шотландски крале, както и от легендарния Александър Велики, живял през IV в. Едно от имената на кралица Елизабет II е Александра и се предполагаше, че ако е момиченце, първородното дете на принц Уилям ще бъде кръстено именно така.

Сподели.