Приложна психология: 3 книги, които ще ви направят по-добри в общуването

Pinterest LinkedIn +

Как да общуваме успешно? Отговор на този въпрос можете да откриете в книгите на двама от най-големите световни експерти в областта на социалната комуникация – Жак Саломе и Дейл Карнеги.

Жак Саломе е френски психосоциолог и писател, автор на повече от 40 книги, посветени на общуването. Една от най-популярните сред тях е бестселърът "Ако се слушах, щях да се чуя", постигнал огромен успех в цял свят. 

Как и къде се учим да общуваме? Какви са начините да подобрим и улесним комуникацията си с околните? Защо е толкова важно да изслушваме събеседниците си? Отговорите на всички тези въпроси можете да откриете в книгите на Жак Саломе – един от най-големите световни експерти в областта на социалната психология. Голяма част от книгите му са посветени на общуването в двойката и семейството, себепознанието и успешната социална комуникация.

Дейл Карнеги е писател и лектор, създател на курсове за публично говорене и междуличностните отношения. Методите му, разработени в периода от 20-те до средата на 50-те години на ХХ век, продължават да звучат актуално.


"Ако се слушах, щях да се чуя"

Ако се слушах, щях да се чуя Приложна психологя"Да общуваш означава да имаш нещо общо с другия" – пише Жак Саломе и именно тази идея е в основата на една от най-успешните му книги "Ако се слушах, щях да се чуя". Едва ли сте се замисляли, но между слушам и чувам има съществена разлика. Всъщност едни от основните проблеми в общуването възникват именно когато онова, което е казано от единия събеседник се възприема погрешно от другия.

Ключът към успешната комуникация е в това да не забравяме да подложим на проверка разбирането. Дали се изразяваме достатъчно ясно? Според Саломе и неговата съавторка Силви Галан комуникацията има четири съставни части – говоря, не говоря, слушам и чувам. 

Важно е не само да чуем другия, но и ние самите да му говорим така, че той да ни чуе. Например, когато някой описва чувствата си, а ние се опитаме да му обясним случилото се, използвайки факти, за него е трудно да ни разбере. Изразяването все още не е общуване. За да не попаднете в капана на антиобщуването, е достатъчно да се уверите, че процесът е двупосочен. 

Кои са другите стъпки по пътя към успешната комуникация – можете да научите ТУК.


"Бъди верен на себе си"
 

Бъди верен на себе си Приложна психология"Бъди верен на себе си" е книга, посветена на духовното съвършенство, чието постигане минава през себепознанието и успешната социална комуникация. Жак Саломе помага на читателите си първо да разберат какво им пречи да общуват успешно със себе си и с другите и да превъзмогнат миналото си.

Саломе дава конкретни насоки за постигане на по-добра комуникация в няколко стъпки. Според него е важно да говорим на другия, използвайки местоимението "аз", да избягваме безлични форми, да се самоопределяме ясно и да персонализираме общуването, да вземаме отношение. По този начин ние ставаме съавтори на отношенията, които поддържаме. 

"Бъди верен на себе си" е книга, която хвърля мост между психологията и духовността. Не можем да постигнем лично съвършенство, без да сме се научили да общуваме с околните, но всеки от нас притежава потенциал, който може и трябва да бъде разгърнат. 


"Общуването като път към успеха"

Общуването като път към успеха приложна психологияЕдна от основните идеи в книгите на Дейл Карнеги е, че нашето отношение към околните е определящо за тяхното отношение към нас. Принцип, който продължава да е актуален десетилетия след излизането на първите книги на Карнеги. Всъщност това важи за повечето му идеи. След смъртта на Карнеги през 1955 година методите му продължават да бъдат разработвани от Dale Carnegie&Associates - безспорни лидери в обучителни програми за самоусъвършенстване.

И така, според Дейл Карнеги умението за общуване не винаги е вродено, но можем да го възпитаме у себе си. "Общуването като път към успеха" е книга, която ще ви помогне да направите точно това. Ефективността на комуникацията ни зависи не само от това какво казваме, но и от начина, по който се изразяваме.

Как да накарате хората да ви слушат с интерес и да вникват в казаното от вас? Как да водите спор? Как да печелите хората на своя страна? Всичко това можете да научите от "Общуването като път към успеха".

Сподели.