Приятели (Friends)

Pinterest LinkedIn +

В пренаситения свят на телевизионните сериали има имена и заглавия, които всеки е чувал. "Приятели" е може би най-популярното от тях, което едва ли е особено изненадващо, като имаме предвид, че зрителите, които са безразлични към ситкома, вероятно са отделни единици.

Макар в началото сериалът да залага на почти непознати за публиката актьори, този ход се оказва изключително успешен. Кортни Кокс (Courtney Cox), Дженифър Анистън (Jennifer Aniston), Лиса Кудроу (Lisa Cudrow), Мат Льоблан (Matt LeBlanc), Дейвид Шуимър (David Schwimmer) и Матю Пери (Matthew Perry) за отрицателно време привличат милиони към екраните и изграждат една продукция, която днес, без всякакво съмнение, можем да наречем "еталон за ситком" или просто "най-добрия комедиен сериал".

Историята

Идеята на сериала е да проследи ежедневието на група младежи, живеещи в Ню Йорк. Започвайки с лека и непретенциозна атмосфера, наподобяваща класиката в жанра "Зайнфелд" (Seinfeld), ''Приятели'' се превръща в много повече от обикновен ситком. С течение на времето героите са развити в дълбочина, а отношенията помежду им се заформят в приятелство, за което всеки човек мечтае. Сериалът забавлява феновете си в продължение на десет години. Въпреки дългия период, той не успява да доскучае, благодарение на множеството сюжетни линии, които се създават между героите, а всеки един от последните, без съмнение, става любимец на публиката.

Началото

През 1993, Дейвид Крейн и Марта Кауфман подготвят три нови ситкома. Една от тях е именно историята за група приятели и животът им в Манхатън. Идеята се харесва на тогавашния директор на NBC, който тогава търси точно такъв тип комедия. Премиерата на ''Приятели'' е на 22 септември, 1994, а епизодите са по 22 минути, което е стандартът за този тип продукции. В България сериалът започва да се излъчва през 90те, в програмата на БНТ "Часът на Уорнър". По-късно е купен и от други водещи телевизии, като основно се излъчва по bTV и Fox Life.

Звездите и героите

Матю Пери (Чандлър Бинг) – Роденият през 1969 г. Матю Пери, влиза в ролята на най-забавния персонаж от компания – Чандлър Бинг. Той е заклет ерген, но с времето се развива и преминава през много етапи, за да  се стигне до един напълно различен Чандлър от този, когото виждаме в първите епизоди. Въпреки това, хуморът му го следва навсякъде и се оказва голямото му спасение в редица ситуации. След ''Приятели'', актьорът участва в няколко филмa, сред които комедията "Девет ярда" (The Whole Nine Yards) и драмата от 2007 "Безчувствен" (Numb). Филмовата му кариера обаче отстъпва място на участия предимно в сериали. Пери работи последно  по комедийния сериал "Господин Съншайн" (Mr. Sunshine), който обаче е спрян след първия си сезон поради нисък рейтинг.     

Кортни Кокс (Моника Гелър) – Кортни Кокс влиза в ролята на привързаната към организираността и контрола Моника Гелър. Моника е сестра на Рос и въпреки че са близки, двамата от малки водят спорове за всякакви неща. Героинята става най-известната роля на Кортни Кокс, като според книгата на Гинес, с нея тя става най-скъпо платената актриса в комедиен сериал. След края на сериала, Кокс участва в няколко сериала и филма, като най-успешен е "Агнешко" (Cougar town), в който актрисата играе наскоро разведена жена и приключенията й след като е отново свободна.

Дейвид Шуимър (Рос Гелър) – Рос е големият брат на Моника, който работи като палеонтолог. Въпреки че е на пръв поглед скучен, Рос постоянно забавлява публиката с несполучията си в любовта. В течение на целия ситком, героят скача от връзка на връзка, като запазена марка му стават сватбите и разводите. Голямата му любов от ученическите години - Рейчъл, се оказва част от компанията още в началото на сериала и връзката им преминава през множество перипетии. 

Дженифър Анистън (Рейчъл Грийн) – Рейчъл е най-добрата приятелка на Моника. Именно заради приятелството им героинята на Анистън заживява с останалите от компанията, които са вече заедно. Дете от богато семейство, Рейчъл е свикнала всичко да й се дава даром и започването на самостоятелен живот в Ню Йорк е истинско предизвикателство за нея. Героинята израства пред очите на зрителите, като от разглезено момиченце, Рейчъл става сериозна и независима жена. Макар на пръв поглед повърхностна и егоистична, героинята притежава силна харизма и бързо става една от големите любимки на зрителите.  

Мат Льоблан (Джоуи Трибиани) – Джоуи е героят, без който нито един ситком не може – свалячът. Той е актьор, който макар да има своите силни моменти, се затруднява да направи голям пробив в кино индустрията. Джоуи се откроява с почти детската си наивност, която е и така обичана от феновете. Мат Ле Бланк, който влиза в ролята на Трибиани получава възможност за спин-оф на "Приятели" – сериалът "Джоуи" (Joey). Макар очакванията на феновете да са високи, ситкомът е приет със смесени чувства и само след два сезона е спрян. След него, актьорът участва в доста по-успешния "Епизоди" (Episodes), в който Мат играе себе си, а хуморът е достатъчно свеж и забавен, за да привлече интереса ни.

Лиса Кудроу (Фийби Бюфе) -  Фийби е най-ексцентричната от компанията. Израстнала на улицата, тя се интересува повече от духовното, отколкото от материалното. Наивна и лесно доверчива, тя прилича на Джоуи, като между двамата се изгражда едно специално приятелство. Кудроу изиграва и злата близначка на Фиби – Урсула, която е пълна противоположност на Фийби. След Приятели, Лиса Кудроу участва в няколко филма, предимно комедии, като подобно на своите колеги не успява да надскочи успеха си в емблематичния сериал.

Любопитни факти

  • Имената на всички епизоди освен първия и последния започват с "The one…" и главната история в конкретния епизод.
     
  • Първоначално, Кортни Кокс, която искала ролята на Моника била отрязана от сценаристите, които решили, че Рейчъл ще пасва повече на позитивното излъчване на актрисата. Когато се явила на кастинга обаче тя се била подготвила за Моника и я изиграла толкова добре, че получила ролята.
     
  • В сериала правят гост участия множество звезди, като създателите на шоуто не пропускат да поканят и герои от други продукции. Джордж Клуни и Ноа Уайли от "Спешно отделение" (ER) са сред тях, както и гаджето на Дженифър Анистън по това време – Брад Пит. Брус Уилис и Том Селек пък участват за малко повече в сериала, внасяйки свеж хумор и разнообразие в продукцията.  

Сподели.