Friends With Kids или защо някои неща са невъзможни дори във филмите

Pinterest LinkedIn +

Friends With Kids ("Приятели с деца") вероятно ще ви напомни на други филми. Може би ще се досетите какъв е финалът още в средата на филма, но той няма да ви натовари или отегчи. Няма и да ви задуши с излишен позитивизъм, както повечето романтични комедии. И Мегън Фокс (Megan Fox) не е единственото заради, което си струва да го видите.

Още с постера си Friends With Kids ни поставя пред един може би не особено забавен, но доста реалистичен казус - любов, щастие, деца. Изберете две. Колкото и да ни се иска да сме убедени, че е възможно да имаме и трите, не винаги се получава. И никога не става така, както сме го планирали. Доказателството за това е един приятелски кръг, в който всичко се променя, когато се появяват децата.

Режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля в лентата е Дженифър Уестфелд (Jennifer Westfeldt), която повечето от вас вероятно свързват със сериала Notes from the Underbelly ("Дневникът на една бременна").

Friends With Kids е режисьорски дебют на Уестфелд, което предполага известна доза снизходителност към несъвършенствата във филма. Очарователната американска актриса има малко повече опит в писането, а нейно дело са сценариите на романтичните комедии Kissing Jessica Stein и Ira & Abby. Освен че очевидно има пристрастие към жанра, Дженифър Уестфелд винаги се снима във филмите, на които е сценарист.


Най-много обаче си остават ролите й в телевизията - от началото на кариерата й със ситкома Two Guys, a Girl and a Pizza Place, през появите й като гост звезда в хитови телевизионни заглавия като Private Practice, Grey's Anatomy и 24, до Notes from the Underbelly, в които изпълняваше една от главните роли.

Основната идея, около която се заплита действието, е решението на двама приятели да имат дете заедно, вместо да се измъчват безкрайно в очакване на идеалната половинка, и без да са двойка. Вероятно вече се досещате за няколко заглавия с подобен сюжет, начело с The Object of My Affection с Дженифър Анистън (Jennifer Aniston), но както обикновено - разликата е в детайлите.

Friends With Kids се фокусира върху Джейсън и Джули, които са толкова близки приятели, че знаят всичко един за друг - имат общи приятели и чувството им за хумор е доста сходно, макар и малко особено. Когато двамата се оказват единствените в компанията без сериозни връзки и деца, им хрумва брилянтната на пръв поглед идея, че биха могли спокойно да имат общо дете, което да отглеждат заедно, без това да доведе до никакви усложнения и промяна в начина им на живот. Това, разбира се, изобщо не се получава, което прави филма едновременно предвидим, но и реалистичен.

В ролята на Джейсън е Адам Скот (Adam Scott), когото  вече сме гледали в няколко успешни комедии, сред които са Knocked Up с Катрин Хейгъл, Our Idiot Brother с Елизабет Банкс и ситкома Parks and Recreation. След като взима смелото решение да стане баща, Джейсън изненадващо среща идеалната жена. Или поне така си мисли. Ролята е поверена на Мегън Фокс, която не само е красива, както винаги, но и чудесно се справя с ролята на лекомислена танцьорка.

Актьорският състав на Friends With Kids е допълнен от още няколко имена, които познаваме от сериалите, като Джон Хам (Jon Hamm), когото, освен в Mad Men ("Момчетата от Медисън авеню"), вероятно сте гледали и на големия екран в The Town на Бен Афлек, и Крис О'Дауд (Chris O'Dowd) от The IT Crowd и номинирания за Оскар Bridesmaids.

Женските роли са поверени на Мая Рудолф (Maya Rudolph), която също играе основно в комедии - Grown Ups, Bridesmaids и Zookeeper, и Кристен Уиг (Kristen Wiig), номинирана за Оскар за изпълнението си в Bridesmaids.

В една връзка винаги има неизброимо количество неща, които могат да се объркат, провалят или променят неочаквано. Когато има и деца, те стават още повече. Friends With Kids е откровено, но забавно доказателство, че дори да сте убедени, че бихте могли да предотвратите подобно нещо, всъщност не е възможно.

Сподели.