Престиж (The Prestige)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, Великобритания, 2006, 128' Режисьор: Кристофър Ноулан
Сценарий: Кристофър Ноулан, Джонатан Ноулан (по романа на Кристофър Прийст)
Участват: Хю Джакман, Крисчън Бейл, Майкъл Кейн, Пайпър Перабо, Скарлет Йохансон, Дейвид Боуи и други
Драма, фентъзи, със субтитри, английски

"Престиж" e филмова адаптация на едноименния роман на британския писател Кристофър Прийст. Режисьор на лентата е Кристофър Ноулан, който си спечели милиони кинофенове по цял свят с драмата "Мементо" (2000 г.). Върху сценария на новия си филм той е работил заедно с брат си Джонатан, а зад целия проект стои киногиганта Warner Bros.

Главните роли в лентата се изпълняват от Хю Джакман ("Х-Мен"), Крисчън Бейл ("Равновесие"), Майкъл Кейн ("Батман в началото"), Пайпър Перабо ("Грозна като смъртта"), Скарлет Йохансон ("Островът") и със специалното участие на  Дейвид Бауи. При започването на проекта за режисьор на филма е бил обявен Сам Мендес ("Американски прелести"), но поради изричното желание на автора на романа за работата е нает Кристофър Ноулан.

Робърт Енгър (Хю Джакман) и Алфред Бордън (Крисчън Бейл) са дългогодишни приятели, запленени от изкуството на илюзионистите и мечтаещи за подобна бъдеща кариера. Тази професия е високо ценена в края на 19-ти век и двамата силно желаят да станат известни. С времето и с уроците на ментора си Кътър (Майкъл Кейн) става ясно, че Енгър е брилянтен шоумен с умение да контролира публиката, докато Бордън е творчески гений в измислянето на нови трикове.

Всеки един от тях иска да притежава и умението на другия, за да стане перфектния магьосник. Разрива между тях ескалира, когато Бордън убива случайно жената на партньора си Джулия (Пайпър Перабо) по време на шоу и това ги превръща във врагове. Инцидентът окончателно прекратява взаимоотношенията им, което се превръща и в истинско съревнование между двамата: всеки се стреми да разкрие пръв триковете на другия.

Приятелството им вече е минало и един за друг двамата са непримирими врагове. И докато Бордън обмисля нов феноменален трик, Енгър търси помощта на Магьосника с електричеството Никола Тесла (Дейвид Боуи). Целта му е само една – отмъщение и физическото унищожение на бившия му  партньор.

Сподели.