"Porsche" създава най-бързия софтуер за подобряване на стабилността на автомобилите

Pinterest LinkedIn +

"Porsche" работи по нова софтуерна система, която да подобрява стабилността на автомобилите в различни ситуации. Целта на софтуера е да бъде значително по-бърз и ефективен от която и да е налична система в момента, съобщава "Motor1".

Системата ще е предназначена за електрическите автомобили на марката. Тя използва четири електромотора – по един за всяко колело, които ще се управляват от въпросния софтуер. Той може в реално време да променя настройките и поведението на всеки от моторите поотделно. При това използва наличните стандартни сензори в колите.

Основната цел на софтуера обаче не е стабилност при спортните коли. Системата е разработена за по-добра безопасност. Затова тя е насочена към SUV моделите с електрическо задвижване. Според "Porsche" технологията значително ще подобри стабилността на SUV в завои дори и при шофиране в сняг.

Системата може да следи множество параметри в автомобила, за да определя какво се случва с него във всеки момент, а не само да следи за приплъзване на колелата. Софтуерът може да засича промени, да ги анализира и да прави корекции за части от секундата. Според компанията шофьорът няма да усеща всичко това, а ще се наслаждава единствено на по-голямата стабилност на автомобила.

Все още обаче технологията се разработва и не е готова за производство. От "Porsche" не дават повече информация за сроковете и плановете си.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.