"Porsche" не може да разчита вечно на автомобилите

Pinterest LinkedIn +

"Porsche" е марка, която винаги се е свързвала с автомобилите, но те не са нейното бъдеще. В интервю за "Autocar" финансовият и ИТ директор на компанията Луц Мешке казва, че тя трябва да търси и други бизнеси, ако иска да продължи да съществува.

"Porsche" ще прави автомобили до последно и тяхната насоченост към удоволствието от шофирането винаги ще е основен приоритет. С навлизането на автономните автомобили и други новости в индустрията обаче тя постепенно ще се променя и това ще накара и "Porsche" да се промени.

Мешке казва, че компанията може да оцелее и в дългосрочното бъдеще, ако започне да навлиза в нови сфери. Една от тях е разработката на решения, които да оптимизират трафика. "Споделената мобилност не е достатъчна. Тя няма да ни донесе значим пазарен дял", казва Мешке.

Затова той смята, че е по-добре "Porsche" да обмисля инвестиции в други компании и технологии. Това означава включително и работа със стартъпи.

"Днес нашите клиенти искат да купят две, три или дори четири поршета, но в бъдеще може би ще купят едно или две, а за придвижване в града ще използват други услуги. Трябва да мислим за бизнес модели, които да балансират тези потенциални загуби", допълва Мешке.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.