"Porsche" официално се отказва от дизела

Pinterest LinkedIn +

"Porsche" официализира слуховете отпреди няколко месеца, че планира да се откаже от дизеловите двигатели. Компанията потвърди, че започва постепенното изваждане на дизела от гамата си, съобщи "Ройтерс".

"За нас, като производител на спортни автомобили, дизелът винаги е играел второстепенна роля и стигнахме до заключението, че искаме нашето бъдеще да е без дизел", коментира изпълнителният директор на "Porsche" Оливер Блум.

Вместо това компанията ще насочи усилията си към традиционните бензинови двигатели, хибридите и изцяло електрическите модели. Тя е заделила над 6 млрд. евро за разработка на електрически автомобили до 2022 г.

От "Porsche" не очакват отказването от дизела да донесе особени финансови проблеми на компанията и твърдят, че дизеловите модели са само 12% от продажбите на марката за 2017 г. по целия свят.

Вместо това клиентите на компанията имат все по-голям интерес към хибридните ѝ модели. От "Porsche" казват, че 63% от купувачите на 4-вратия седан Panamera в Европа поръчват именно хибрид. Следващата година "Porsche" ще представи и първата си изцяло електрическа спортна кола Taycan.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.