Поръчковите уникати стават предпочитан бизнес на луксозните автомобилни марки

Pinterest LinkedIn +

Ерата на поръчковите уникати изглежда се завръща. Все повече от луксозните автомобилни марки започват да виждат в това своя нов, предпочитан бизнес, съобщава "Bloomberg".

През последните около две години компании като "Lamborghini" и "Bugatti" вече обявиха подобни проекти –  само една бройка на уникален автомобил, който е поръчан или ще бъде предложен на един клиент. Интересът обаче се оказва много по-голям.

Много колекционери се свързват с компаниите в опит да станат купувачи на поръчковите уникати. А тези с още по-големи възможности директно предлагат на производителите да им направят кола изцяло по техен дизайн и предпочитания.

За автомобилните производители това може да се окаже доста доходоносен бизнес. В момента има голям ръст на интереса от богати колекционери, които искат да изпъкнат с нещо уникално. Има и много богати личности, които искат да привлекат вниманието с уникален автомобил, с какъвто не разполага никой друг.

За автомобилните компании това е добре дошло. Те могат да използват наличните си технологии и просто да направят модифициран автомобил с уникален дизайн. За целта, разбира се, ще поискат много по-голяма сума.

"Bugatti" например продаде своя La Voiture Noire (на снимката) за $13 млн. А слуховете са, че е имало доста кандидати за модела. Колата, която е в една бройка и вече е продадена на все още мистериозен клиент, със сигурност показа, че тази ниша ще е много успешна. От "Bugatti" дори заявиха, че имат интерес да предлагат още подобни уникати, а клиенти не липсват.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.