Понеделник сутрин (Monday Mornings)

Pinterest LinkedIn +

Monday Mornings е сериал, който не можем просто да подминем. Все пак негов създател е Дейвид Е. Кели (David E. Kelley), а това автоматично го прави ексцентричен, различен и любопитен. В допълнение една от главните роли е поверена на Алфред Молина (Alfred Molina).

Напоследък лекарските сериали стават все по-многопластови, сложни и драматични. Вече не е достатъчно да разполагате с интересни медицински казуси, трябват ви и ярки, запомнящи се персонажи с интригуващи взаимоотношения помежду си и дори това не може да гарантира стопроцентов успех. Малко сериали успяват да прекрачат границата между "поредната медицинска драма" и "страхотния лекарски сериал, който всички гледат".

Monday Mornings не е просто сериал за лекари, но и не успя да се наложи като хитова медицинска поредица. Може би защото всички очакват от създателя му да се придържа към запазената си марка - адвокатските сериали. Може би защото се опитва да бъде твърде много неща едновременно. Може би защото има твърде много лекарски сериали. Или просто защото бизнесът си е бизнес и телевизиите не могат да си позволят ниски рейтинги.

Въпреки че ще остане само с един сезон, поредицата успя да си спечели сериозен брой верни фенове и определено има много качества и страхотен актьорски състав, така че си заслужава да я видите.

Идеята:

Monday Mornings е базиран на едноименната книга на Санджай Гупта (Sanjay Gupta), а идеята е развита от един от най-значимите шоурънъри в Америка - Дейвид Е. Кели (David E. Kelley). Кели е добре познат на феновете на сериалите като създател на хитови поредици като Ally McBeal, The Practice и Boston Legal. Успехът им вероятно е една от причините Кели да бъде свързван основно с адвокатски сериали и, съзнателно или не, да очакваме да прави само такива. Един от първите големи успехи в кариерата на Кели обаче е Chicago Hope - отличен със "Златен глобус" медицински сериал, който се задържа в ефир цели шест сезона.

Началото:

Monday Mornings стартира през февруари 2013 година по TNT. Телевизията поръчва сезон от десет епизода през май 2012 година, а година по-късно става ясно, че главно заради ниския рейтинг сериалът няма да има втори сезон.

Историята:

Хирурзите в болница "Челси" в Портланд може и да са малко ексцентрични, но са блестящи. Блестящи, но не безгрешни. Доктор Хардинг Хутън (Алфред Молина) е шеф на персонала и много държи лекарите в екипа му да не забравят, че грешките им могат бъдат фатални. Затова всеки понеделник сутрин той ги събира, за да обсъждат случаите, в които нещо се е объркало или има потенциален риск.

Героите и звездите:

Алфред Молина (Alfred Molina) е актьор, когото свързваме много повече с киното, отколкото с телевизията. Брилянтните му изпълнения във филми като Magnolia, Chocolat, Frida, Silk и An Education и дори появите му в касови хитове като The Da Vinci Code и Spider-Man 2 са достатъчна причина да е така. Молина обаче има и доста роли в сериали, сред които са Law & Order: LA и британският ситком Roger & Val Have Just Got In.

Този път ще го видим като доктор Хардинг Хутън. Критичен и изключително взискателен, той умее не само да критикува, но и да мотивира подчинените си.

Винг Реймс (Ving Rhames), когото вероятно сте гледали в друг лекарски сериал - хитовия ER (Спешно отделение), е в ролята на доктор Хорхе Вилянуева.

Джейми Бамбър (Jamie Bamber), познат на феновете на сериалите от Law & Order: UK и Body of Proof, е в ролята на доктор Тайлър Уилсън. Много талантлив, но малко самонадеян неврохирург, Тайлър има проблеми не само в работата, но и в личния си живот.

Дженифър Финиган (Jennifer Finnigan) е в ролята на доктор Тина Риджуей, също неврохирург с разпадащ се брак. Тя се опитва да открие баланс между работата и личния живот, колкото и да е трудно.

Бил Ъруин (Bill Irwin), когото вероятно сте гледали в криминалните сериали CSI: Crime Scene Investigation и Law & Order: Special Victims Unit, е в ролята на доктор Бък Тиърни. Бък е особняк и се занимава с координирането и извършването на трансплантации - задача, която често му навлича гнева на пациентите.

Кеонг Сим (Keong Sim) е в ролята на доктор Сунг Парк. Той е може би най-ексцентричният член на екипа на болница "Челси". Гениален хирург с не особено добър английски, Парк има сериозни проблеми в общуването с пациентите, макар понякога да е единственият им шанс.

Сподели.