Чехи и поляци отказаха да коленичат преди мачовете заради движението "Black Lives Matter"

Pinterest LinkedIn +

Полският национален отбор по футбол предизвика международен скандал, след като отказа да падне ритуално на колене преди мача си срещу Англия в квалификацията за Мондиал 2022. 

Докато  британците участваха в акцията в подкрепа на антирасисткото движение "Black Lives Matter", п
олските футболисти докоснаха емблемата на УЕФА с думата "Респект" на фланелките им. С това те изразиха своята съпричастност към кампаниятана  Европейската федерация срещу расизма, ксенофобията и нетолерантността.

Полските национали преди мача с Англия

Още преди мача президентът на Полската федерация по футбол Збигнев Бониек обясни пред местния фестник "Спорт", че националният им отбор вероятно няма да се включи в инициативата. "Не знам дали ще паднем на колене с англичаните. Засега тази тема не интересува спортистите". Той допълни, че в 
света има много по-важни проблеми и това е последното, което ги интересува. Бившият национален вратар на Полша Ян Томашевски, който стана герой, когато попречи на Англия да се класира за Мондиал 1974, коментира, че падането на коляно е празен политически жест, който не необходим за страната му. "Не искам да казвам как трябва да се държат нашите представители. Мога да заявя напълно отговорно, че аз лично не бих коленичил. Имам орел на гърдите си и това не ме касае. Не сме го правили досега в цялата ни национална история, нямаме причини да го правим и сега" - заяви той пред полското радио "24", цитиран от британския вестник "Сън".

С официално изявление по случая се включи и Полската футболна асоцияция по случая гласи: "Полската футболна асоциация информира, че преди мача с Англия на "Уембли" играчите на полския национален отбор са заели неутрална и аполитична позиция по отношение на инициативата "Black Lives Matter".


Отказът на поляците да се подчинят на актуалния тренд предизвика множество коментари и противоречиви оценки в мрежата - както по отношение на полския отбор, така и спрямо идеята по принцип.

 
Свързаното с нововъзникналото социално движение коленичене консерваторът от българо-полски произход Кристиян Шкарек например окачестви като "поредната социална кампания на крайната левица на Запад, рожба на лъжливата и омразна към всички бели хора "Критична Расова Теория". Той напомня, че жестът е плод на мащабната медийна кампания подкрепа на "Black Lives Matter" през последните няколко месеца и е наложен като ритуал "по засвидетелстване на това, че се предаваш пред либералния и постмодерен режим. Че прекланяш глава пред новите господари на Запада - малцинствата и техните либерални бели "пастири" в политиката, медиите и корпоративния свят".

"Всеки, който отказа да направи това бе "изгорен" имиджово като еретик и дамгосан с клеймото расист.
Поляците, и източноевропейците като цяло, обаче, се оказаха непреклонни. Западните либерали така и не разбират, и не могат да повярват, че на света са останали бели хора, които не живеят в срам и себеотрицание. Които могат да стоят с изправени глави, защото не са закърмени с омраза към историята, предците и себе си" - написа още той във Фейсбук.

Трябва да се отбележи, че своеобразния бунт на поляците идва след подобно изявление от Чешкиата футболна асоциация, разпространена ден по-рано, което гласи:

"След събитията от последните дни, седмици и месеци ръководството на чешкия национален отбор по футбол заедно с Футболната асоциация на Чешката република искат съвместно
 да заявят, че националният отбор ще заеме неутрална аполитична позиция по определени теми, които отекнаха и в спортните среди. По-конкретно това се отнася до инициативата "Black Lives Matter", при която някои играчи коленичат преди футболни мачове. За да изрази подкрепата си за борбата срещу расизма и други прояви на дискриминация, ксенофобия и антисемитизъм, чешкият национален отбор ще посочи надписа "Uefa" "Respect" на левия ръкав на фланелките си, позовавайки се на едноименната кампания на "Uefa" преди мача в Уелс. Целта на програмата "Uefa Respect" е да работи за единство и уважение по отношение на пола, расата, религията и способностите на всеки индивид. Вярваме, че всеки трябва да може да играе футбол, независимо от възраст, пол, раса или някакво увреждане. В същото време ние не толерираме прояви на расизъм, ксенофобия, антисемитизъм и друга нетърпимост".

Чешките национали направиха същия жест като полските си колеги в мача си с Уелс:
Преди мача Чехия - Уелс
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.