Предстои "Кинотека" - полски филмов фестивал в България. Вижте програмата!

Pinterest LinkedIn +

Предстои IV-то издание на филмовия проект Полски филмов фестивал "Кинотека", реализиран от Полския институт в София. Прожекциите ще бъдат от 19 до 23 април 2021 г. от 18.30 ч. в Полския институт в София (ул. „Веслец“ №12).Филмите се излъчват с български субтитри, а входът е свободен до запълване на ограничения брой места.

Извънредните обстоятелства, свързани с пандемията на Covid 19, нарушиха традицията и принудиха организаторите да променят периода на провеждане на фестивала, но важното е, че той все пак ще се състои. Благодарение на подкрепата на Института „Адам Мицкевич“ публиката в Бургас вече изгледа програмата, а в Шумен проявата предстои.

А ето и програмата:

19.04. 18:30
ТЯЛО ХРИСТОВО – реж. Ян Комаса(2019 116’)
Участват: Бартош Беленя, Александра Конечна, Елиза Рецимбел, Томаш Жентек, Барбара Кужай, Лешек Лихота, Зджислав Вардейн, Лукаш Симлат.
Награди: 2019 Венеция (МФФ) - Награда на „Europa Cinemas“ - най-добър филм; 2019 – Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – награда за режисура; за сценарий; награда на публиката; 2020 – „Орел“ – полска филмова награда – в т.ч. за най-добър филм, режисура, сценарий, операторско майсторство, номинация за „Оскар“ и мн. др.
Разказ за двадесетгодишния Даниел, който преминава през духовна промяна докато пребивава в ТВУ и тайно си мечтае да стане свещеник.


20.04. 18:30
ДЪЩЕРЯТА НА ТРЕНЬОРА – реж. Лукаш Гжегожек (2018, 95’)
Участват: Яцек Брачак, Каролина Брухницка, Бартломей Ковалски, Агата Бузек, Пьотр Журавски.
Награди: 2018 Котбус (Фестивал на младото източноевропейско кино) – Награда за най-добър юношески филм; 2019 Краков – Международен фестивал на независимото кино „Off Camera“ – награда за най-добър актьор за Яцек Брачак; отличие за най-добър продуцентски дебют .
Изпълнена с дискретен хумор и спортно съпреничество история за търсенето на собствен път. Мачей Корнет пътува из страната със 17-годишната си дъщеря Виктория, техният маршрут се чертае от състезанията по тенис на корт. Тя е неговата любимка, дъщерята на татко и голямата му гордост. За нея той е целия свят. До момента, когато към тях се присъединява Игор, състезател
с добри перспективи, когото Мачей започва да тренира.


21.10. 18:30
ПИЛСУДСКИ – реж. Михал Роса (2019, 103’)
Участват: Борис Шиц, Магдалена Бочарска, Ян Марчевски, Юзеф Павловски, Мария Дембска, Томаш Шухард.
Награди: 2019 Гдиня – Фестивал на полското игрално кино -награда за главна женска роля Магдалена Бочарска.
1901 година. След зрелищно бягство от болница Юзеф Пилсудски отново застава начело на полското нелегално съпротивително движение. Смятан от Полската социалистическа партия за терорист, Пилсудски заедно с най-близките си сътрудници няма да се спре пред нищо - атентати срещу царските чиновници и висши офицери, контрабанда на бомби, дръзко нападение срещу влак, за да постигне целта си: независима Полша. Наближава 1914 г. и маршалът съзира нови възможности за постигане на невъзможното.


22.04. 18:30
ИСТИНСКО ЩАСТИЕ – реж. Томаш Конецки (2019, 105’)
Участват: Рома Гоншоровска, Пьотр Адамчик, Максимилиан Балцеровски, Йоанна Лишовска, Томаш Саприк, Мариета Жуковска, Яцек Борушински, Изабела Домбровска, Йоахим Ламжа.
В спокойния и подреден живот на Роберт, музикант в симфоничен оркестър, самотен баща, отглеждащ десетгодишния си син, неочаквано нахлува енергичната, чаровна и популярна фитнесзвезда Марта. Два различни характера, различни възгледи за любовта и живота. Големият град, екзотичните екскурзии и спортът са нейния свят. Роберт е ходещо отрицание на „спортния начин на живот“. Неговият свят е спокойно пристанище, родителски предизвикателства, контролните по математика на сина – всичко това работи, докато в живота му не се появява Марта...

Кадър от филма


23.04. 18:30
ИКАР. ЛЕГЕНДАТА ЗА МЕТЕК КОШ – реж. Мачей Пепшица (2019, 117‘)
Участват: Давид Огродник, Циприян Грабовски, Йовита Будник, Виктория Городецкая, Мая Коморовска, Юстина Вашилевска, Пьотр Адамчик, Миколай Хробочек, Михал Филипяк, Яцек Коман, Гжегож Мелчарек.
Награди: 2019 Гдиня - Фестивал на полското игрално кино - Сребърни лъвове; награда за операторско майсторство; награда за музика - Лешек Можджер; 2020 Тарновска филмова награда - специална награда на журито „за ерудицията и творческото, виртуозно реконструиране на музиката на Мечислав Кош“.
Биографичен филм, посветен на гениалния джазов композитор, аранжор и композитор Мечислав Кош. Филмът печели много награди, критиката и публиката са възхитени от актьорската игра на Давид Огродник в ролята на музиканта. Режисьорът, който не разказва историята хронологично, създава една емоционална биография, като преплита най-важните епизоди от живота на музиканта. Филмът представя музикалните триумфи на Кош и голямата му и все по-задълбочаваща се самота. Музикантът трудно понася славата. Умира трагично на 29 години.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.