Кипър скандализира със "сатанистка" песен за "Евровизия 2021"

Pinterest LinkedIn +

През ноември 2020 национална телевизия на Кипър "CyBC" обяви Елена Цагрину за представител на островната държава, а името на песета, с която певицата ще излезе на сцената, е "El Diablo". Премиерата на композицията се състоя преди няколко дни и предизвика неочакван скандал.

В Кипър беше задържан мъж, който нахлул в офиса на обществената телевизия, за да протестира срещу песента, съобщава "Associated Press". Той направил скандал на няколко служители на медията и ги обвинил, че одобряват подобна "сатанистка" песен, която според него е оскърбителна за християните.

Отбелязва се още, че други жители на острова също са възмутени от избора на "El Diablo" за представител на страната на конкурса. В телевизията са получени десетки обаждания със заплахи и настояване песента да бъде сменена.

Скандалът се е превърнал почти в политически въпрос. Сред протестиращите е и местна Асоциация на богословите, според които композицията "изповядва любов към сатаната". Дясната кипърска партия Национален народен фронт пък обяви, че дори текстът на песента да е метафоричен, "той напада нашата вяра и я оскърбява". 

Автори на песента "El Diablo" са Jimmy „Joker“ Thornfeldt, Oxa, Thomas Stengaard и Laurell Barker, съобщават от официалната страница на "Евровизия". Последната е "добре известна на евровизионната публика", след като в съавторство някои от нейните песни представят различни страни в песенния конкурс. Такива са: „Stones“ и „She Got Me“ за Швейцария, „Sister“ и „Empires“, съответно Германия 2019 и Полша 2020. Автор е и няколко хита на Елени Фурейра. Thomas Stengaard е автор на „Only Teardrops“, която спечели "Евровизия 2013" за Дания.

Елена Цагрину е родена в Атина през 1994, а на 14 години става полуфиналист в "Гърция търси талант". Пет години е част от групата "OtherView". Водеща е на трети сезон на "Гласът на Гърция" през 2016-2017.

Кипър ще участва в първия полуфинал на Евровизия 2021 на 18 май. Представителката на България Виктория ще вземе участие във втория полуфинал два дни по-късно.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.