"Половин свят" на Джо Абъркромби и правото да бъдеш различен

Pinterest LinkedIn +

Втората книга от трилогията "Разбито море" е точно толкова добра, колкото очаквате. Дори повече. Задава се буря, която ще се стовари върху кралство Гетланд с чудовищна сила. Освен ако отец Ярви не се окаже достатъчно хитър, за да я спре. Има само няколко пречки по пътя му: по-силен противник, липса на съюзници и един истински трън в задника. Но пък Ярви е изобретателен.

Има няколко причини да смятаме, че "Разбито море" е сред най-добрите фентъзи трилогии през последните няколко години. Първо, няма влюбени вампири, второ, Джо Абъркромби има наистина брилянтно чувство за хумор и трето: Ярви. Онези от вас, които са чели първата книга от поредицата "Полукрал", със сигурност помнят принца на кралство Гетланд, който по един особено симпатичен начин напомня за Хамлет. Например с това, че изобщо не иска да стане крал. Освен това е предаден от чичо си. Само че приликите свършват дотук.

Защото, макар и с една саката ръка, Ярви притежава остър като бръснач ум и неочаквана дори за самия него издръжливост. И няма да бъде крал на Гетланд, поне не задълго, но пък ще се окаже безценен в ролята си на пастор и доверен съветник на кралицата. "Златната кралица", както я наричат всички, е жена с усет за търговия, а търговията и политиката, както знаете, вървят ръка за ръка.

Нейното богатство, заедно с още няколко дребни подробности, става причина Върховният крал да пожелае да си присвои властта над Гетланд. А за целта не е задължително да има война. Макар че не е изключено, особено като се има предвид, че освен прозорлива кралица Гетланд има и избухлив крал. И ето че в "Половин свят" на някогашния принц, вече отец Ярви, отново ще му се наложи да се качи на кораб и да се впусне в едно изпълнено със смъртоносни опасности пътешествие, за да си осигури съюзници.
Половин свят
Колкото до екипажа му, той се състои предимно от главорези. И ще се изненадате каква част от тях са не само страховити воини, но и верни, относително почтени и почти свестни мъже. Така стигаме до Бранд, който винаги е искал да бъде именно воин. И никога не си е представял, че ще попадне в точно такъв екипаж. Но пък сам си е виновен, защото се опитва да прави добро. И да бъде честен. Две неща, за които, както много бързо ще разбере, често ти се отплащат с жестокост.

Причината Бранд да се озове на борда на "Южен вятър" се казва Хилд Бату, но тя държи да я наричат Трън. И също иска да бъде воин, какъвто е бил баща ù. Единственият проблем е, че е момиче. И независимо колко е добра, независимо колко се старае да не отстъпва по нищо на момчетата в тренировъчния квадрант, тя си остава трън в окото на мастър Хъннан, който е твърдо решен да прекърши мечтата ù. Готов е дори да излъже.

Само че Бранд, воден от чувството си за справедливост, казва истината на отец Ярви. С което спасява живота на Трън. И проваля своя, навличайки си гнева на Хъннан. Една грешка, която или ще го лиши от бъдеще, или ще го превърне в герой. Само че незавимо какъв ще е изходът, няма да му е лесно. Нито пък на Трън, чийто опърничав характер ще бъде позагладен от учител, далеч по-подходящ от Хъннън, но още по-безскрупулен.

Джо Абъркромби е почти толкова безпощаден към персонажите си, колкото е и Джордж Мартин. Освен това трябва да му се признае, че е един от малкото фентъзи писатели, способни да изградят динамичен, наситен с обрати дълъг роман, който се чете на един дъх и в който има всичко – от дразнещи тийнейджъри, през сложна политическа интрига, до славни битки в най-добрите традиции на жанра.

Ако сте любопитни да научите повече, приключението започва ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.