Поетът Георги Борисов е носител на голямата награда "Перото" за цялостен принос за 2021 година

Pinterest LinkedIn +

Зорница Христова, Виктор Самуилов, Джузепе дел Агата, Елена Алексиева и Румен Павлов спечелиха литературното отличие в петте основни категории на наградите.

"От всички награди, които ми е поднасяла съдбата, а те не са чак толкова много, тази е най-неочакваната за мен. Първо, защото идват съдбоносни за нацията дни, и второ, защото, когато става дума за физическо оцеляване, на никого не му е до награди, особено в така наречената духовна област, която в съзнанието на все повече наши съграждани се свързва предимно с масовата култура. Не знам на кого му е дошло на ум да се сети за мен, но му благодаря. Човек винаги има нужда от добра дума за стореното, от едно кратичко „браво“, което някой ден може да осмисли целия му живот". С тези думи поетът, есеист, публицист, издател и главен редактор на списание „Факел“ Георги Борисов прие наградата за цялостен принос за 2021 година на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“. Наградата му бе връчена от Министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Тази година журито на наградите „Перото“ отреди и една извънредна награда в жест на преклонение към делото и живота на Марин Бодаков. „На мен се падна от една страна голямата чест да връча награда, която се присъжда за първи път, от друга страна това е и най-тъжният момент, че човекът, който я заслужава, не е сред нас. Иска ми се за миг да си представим, че е тук, и това най-лесно би могло да стане, като си припомним неговите думи: "И да не се обадя – обаждам, ще бъда винаги навред". Статуетката бе връчена от Изпълнителния директор на НДК Пени Раева, а наградата прие неговата дъщеря. "Марин не беше, Марин е! Той продължава да бъде с нас, най-вече чрез думите си, които той направи смисъл на живота си. Продължава да успокоява, да дава смисъл, да дава насока. Той заслужава да си спомняме за него, колото и да боли. Да ходим на местата, на които той е ходил като „Перото“, и да четем думите му“.

Наградата „Перото“ в категория „Детска литература“ отиде при Зорница Христова и книгата „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич: Биография“. В категорията „Поезия“ отличие спечели Виктор Самуилов за „Аорист“. За преводите на италиански на „Времеубежище“ от Георги Господинов и „Избрани стихотворения“ от Любомир Левчев приз в категория „Превод“ получи Джузепе дел Агата. Елена Алексиева е лауреат на наградите в категория „Проза“ с романа „Прекъсването на Самсара“. „Отвор“ на Румен Павлов стана победител в категорията „Дебют“.

Статуетките, които получиха всички наградени, са дело на скулптора проф. Емил Попов.

Журито на награди „Перото” през 2021 г. бе в състав: проф. д-р Светлана Стойчева-Андерсон, Теодора Димова – носителка на Награда „Перото” 2020 г. в категория „Проза”, Силвия Чолева, Белослава Димитрова – носителка на Награда „Перото” 2020 г. в категория „Поезия” и доц. д-р Дарин Тенев.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.