Браян Мей не одобрява това, че музикалните награди "Брит" станаха полово неутрални

Pinterest LinkedIn +

Китаристът на "Queen" Браян Мей се изказа остро против музикалните награди "Брит" ("Brit Awards") и налаганата от тях нова култура на изключване (cancel culture), съобщи "Mirror". Музикантът е възмутен от решението на организаторите да се откажат от традиционното разделяне на наградите за мъже и за жени и да връчват само по една награда в категория.

"Много ми писна от хора, които се опитват да променят нещо, без да мислят за дългосрочните последици. Някои от тези неща са подобрения, други не са" - е заявил каза Мей, циритан от изданието. Той е заявил още, че в обществото цари атмосфера на страх и хората се страхуват да кажат това, което мислят. Според него, ако група "Queen" се беше появила сега, щеше да се наложи да търсят хора от различен пол, с различен цвят на кожата, както и един транссексуален.

Мей припомня, че лидерът на групата Фреди Меркюри е роден в Занзибар, но никой никога не е обсъждал това. "Той беше музикант, беше наш приятел, беше наш брат. Не трябваше да мислим: „О, сега трябва да работим с него? Има ли правилния цвят на кожата? Има ли правилната сексуална ориентация?" – казва китаристът.

Британските музикални награди "Брит" стават полово неутрални от следващата година, съобщиха наскоро организаторите, цитирани от Ройтерс. Церемонията, в която изпълнителите ще се конкурират на общо основание в категории като артист на годината и международен артист на годината, е насрочена за 8 февруари 2022 г.

"Важно е наградите "Брит" да продължават да се развиват и да се стремят да бъдат възможно най-приобщаващи", се посочва в изявление на новия председател на наградите Том Марч.

Всъщност организаторите на популярните британски музикални награди последваха примера на много други организации, които се отказаха от половите класификации при номинациите на своите призьори. През септември например на кинофестивала в Сан Себастиян също бяха раздадени първите полово неутрални награди в актьорски категории.
Сподели.