"Почивка в кома" - Фредерик Бегбеде

Pinterest LinkedIn +

Автор: Фредерик Бегбеде


Издател: Колибри
Раздел: Съвременен роман

За автора:

Фредерик Бегбеде е роден през 1965 година в Ньой сюр Сен, Франция. Завършил е политически науки, маркетинг, журналистика и комуникации.

Публицист, писател, литературен критик, телевизионен репортер, създател на литературната награда "Флора", той е автор на десетина романа, сред които филмираният "9,99 лв." - безпощадна критика на рекламния бизнес, заради която го уволняват.

Фредерик Бегбеде е известен парижки денди и заклет купонджия, подобно на Марк Мароние, героя на първите му три книги: "Мемоари на един откачен младеж", "Почивка в кома" и "Любовта трае три години".

Сюжет:

В "Почивка в кома" читателят вижда Марк на откриването на дискотека с поетичното име "Кенефа", в психеделична обстановка и сред безумния декор на огромна тоалетна чиния и изливаща се от "казанчето" вода върху специално поканените представители на френския и световен елит, сред които принцеси, баронеси и Борис Елцин.

Марк е на двайсет и седем години, има хубав апартамент, готино бачкане и въпреки това не се самоубива, казва ни авторът. Марк се е запасил с шест презерватива, преди да отиде на откриването на "Кенефа", за да си легне с хора, които не познава. Ала дълбоко в душата си знае, че и той като всички свои приятели иска само едно - любов и нормалност.

Заедно със своя автор Марк ни описва с известна снизходителност, но и с хаплива ирония, един специфичен вид парижка фауна, който се захранва с екзотични наркотици, неправдоподобни коктейли, диджейски миксове и безплодни светски разговори - фауна, която и автор, и герой отлично познават и която завладяващо представят в тази втора книга от култовата трилогия.

 

Сподели.