Почина проф. Юлиян Вучков

Pinterest LinkedIn +

Почина проф. Юлиян Вучков. Тъжната новина съобщи журналистът Мартин Карбовски, който разпространи в социалните мрежи следното съобщение:

"Преди малко, на 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков.
Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам.
Пиша тази жалейка със ясна цел - след като напоследък нашият екип се грижеше за професора (благодарим ви Алина и Виктор!), днес ние се питаме дали ще има кой да организира изпращането му.
Надяваме се да не останем сами в тая трудна задача. Просто защото не знаем какво да правим".

Юлиан Димитров Вучков е български есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик, доктор на науките. Създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания. От октомври 2012 г. – почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, а от 2013 г. – и на Университета за национално и световно стопанство.

Юлиан Вучков е роден на 31 януари 1936 г. в град Варна. Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките на тема "Българската драматургия (1878 – 1944)". В периода 1969 – 1990 г. е главен редактор на списание "Театър". 

Работи дълги години в предаването "Всяка неделя" по БНТ, в телевизия "7 дни", където създава рубриката "Храна за душата", посветено на проблемите и философията на човешкото съществуване. По-късно води емблематичното предаване с мощен критичен заряд "Размисли и страсти" по телевизия "СКАТ". До февруари 2009 г. Вучков е водещ на предаването "Времена и нрави", което се снима на живо по телевизия "ТВ2", а по-късно се излъчва и по други телевизии. Водещ е и на други телевизионни предавания, автор е и на рубриката "Посланията на Юлиан Вучков" във "Вестник за жената". 

Юлиан Вучков е автор на около 150 публикации в печата и на повече от 20 книги в областта на художествената култура, етиката и драматургията.

Мир на праха му!

Сподели.