Почина Крикор Азарян

Pinterest LinkedIn +

Тази нощ си отиде един от най-големите български театрални режисьори Крикор Азарян.

През последните години той страдаше от тежко заболяване, с което въпреки непреклонимия си дух и ироничното си арменско чувство за хумор, не успя да се пребори.

Коко Азарян е роден на 14 март 1934 г. в град Пловдив. Завършва актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ през 1966 година, след което продължава обучението си в Москва и Ленинград.

След това работи в повечето театри в България, като най-дълго – до смъртта си - е режисьор на Театър "Българска Армия".

Крикор Азарян ще остане като една от най-големите фигури в съвременния български театър с представленията си по Йордан Радичков, Шекспир, Н.В. Гогол, Иван Радоев, Боян Папазов, Т. Уилиямс, Николай Хайтов и много други.

В последните 3 години неговата лебедова песен се оказа трилогията по Чехов (включваща пиесите "Чайка", "Три сестри" и "Вишнева градина"), осъществена в три различни театъра – изключителна в своята проникновеност, мъдрост и художествени качества.

Крикор Азарян ще остане в българския театър и като един от най-добрите преподаватели по  актьорско майсторство и режисура, с ученици като Мариус Куркински, Камен Донев, Койна Русева, Христина Ингилизова, Касиел Ноа Ашер, Стефка Янорова, Вежен Велчовски и много други.

Сподели.