Награждават посмъртно Крикор Азарян с "Икар 2010"

Pinterest LinkedIn +

Професор Крикор Азарян ще бъде удостоен посмъртно със специалната Награда за чест и достойнство, по време на церемонията по връчването на театралните призове "Икар 2010".

Отличието е прецедент в историята на Наградите и ще бъде връчено за първи път именно на именития режисьор, който почина след дълго боледуване на 75-годишна възраст на 14 декември 2009-та година.

Официалната церемония по раздаването на статуетките "Икар 2010" ще се състои навръх Международния ден на театъра, 27 март, в Народен театър "Иван Вазов". Водещи на събитието ще бъдат актьорите Христо Мутафчиев и Валентин Танев.В категорията "Главна мъжка роля" ще се борят Деян Донков за Лопахин във "Вишнева градина" от Антон П. Чехов, Михаил Билалов за Мартин в "Козата или коя е Силвия?" от Едуард Олби и Христо Петков за ролите си в "ОООО – Сънят на Гогол" по Николай Гогол.

При дамите, за отличието "Главна женска роля" са номинирани Ивана Папазова за Хаджиева в "Златната мина" от Стефан Л. Костов, Лидия Инджова за Тя в "Тя без любов и смърт" от Едвард Радзински и Мария Сапунджиева за Моли Суини в "Моли-Суини" от Брайън Фриъл.

За наградата "Най-добро представление" ще се състезават постановките "Гълъбът", "Островът на съкровищата" и "Четири стаи", а за режисьорския приз са номинирани Галин Стоев за "Приятнострашно", Маргарита Младенова и Иван Добчев за "ОООО – Сънят на Гогол" и Николай Ламбрев-Михайловски за "Тя без любов и смърт".

Сподели.