Почина италианският композитор Енио Мориконе

Pinterest LinkedIn +

Италианският композитор, аранжор и диригент Енио Мориконе почина на 91-годшина възраст. За кончината му съобщи изданието La Repubblica в днес, 6 юли. Причина за смъртта на легендарния музикант са усложнения след падане, от които той е бил лекуван в болница в Рим.

Мориконе се прочува като автор на музика за т.нар. спагети уестърни на своя съученик - режисьора Серджо Леоне ("За един пробит долар", "За няколко долара повече", Добрият, лошият и злият", "Имало едно време на запад", "Имало едно време в Америка"). Впоследствие той композира музика за над 500 филма, сред които са саундтраците на филми като "Сало, или 120-те дни на Содом" и "Кентърбърийски разкази" на Пиер Паоло Пизолини", "Преди революцията" и "Луна" на Бернардо Бертолучи, "Майстора и Маргарита" на Александър Петрович, "Ела, завържи ме" на Педро Алмодовар, "Лолита" на Ейдриън Лайн. Както отбелязва "Ройтерс", някои от мелодиите му са по-известни от самите филми, за които те са писани.

В последните години Мориконе работи и с режисьора Куентин Тарантино по филмите му "Джанго без окови", "Омразната осморка", "
Безславни копилета", "Убий Бил". Въпреки че получава "Оскар" за работата си по "Омразната осморка" (през 2016 г.), италианският композитор споделя, че работата му с Тарантино е била трудна и неприятна, за което Avtora.com е писал.
 
През 2007 г. Енио Мориконе беше отличен и с "Оскар" за цялостния си принос си към киното.
"Не е хубаво да се живее в свят без музика. Без гении. Без групи. Без причудливия повик на музиката отдалече, сякаш позната, но за пръв път чута.
Не е хубаво машини да правят музиката просто ритъм на градски тамтами и виене на зурни. Не е хубаво само маршове и брасове. Не е добре някой лошо и бързо да рецитира скапаното си неумение за мелодия и това да е изкуство и политика на новите нищи.
Не е хубаво без Мориконе. Последният композитор.

Слава на гения, близнатият от Бога" - с този своеобразен реквием паметта на композитора почете българският журналист Мартин Карбовски.

Сподели.