Почина големият български художник акад. Светлин Русев

Pinterest LinkedIn +

На 84-годишна възраст почина големият български художник, общественик и колекционер на произведения на изкуството акад. Светлин Русев. Той е издъхнал тази сутрин в 9 часа вследствие на масиран инфаркт, съобщиха от Съюза на българските художници (СБХ).

"България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не ù даваха да заспи. Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям", заяви премиерът Бойко Борисов в съобщение, разпространено от правителствената информационна служба.

Светлин Русев е роден на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис при проф. Дечко Узунов през 1959 г. Председател е на СБХ, а през 1985 г. става директор на Националната художествена галерия.

Русев е носител на редица отличия и награди за изкуство. Лауреат е на Димитровска награда (1969). Носител е на голямата награда на СБХ (1986), на наградата "Владимир Димитров-майстора" (1987), на държавната награда "Паисий Хилендарски", както и много други. Удостоен е с държавно звание Народен художник.

През 2008 г. не приема да получи орден "Стара планина". В открито писмо до президента Георги Първанов той отказва ордена, докато "хора, по-достойни от него, като поета Константин Павлов, не бъдат отличени".

Поклон пред паметта му!
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.