Почина създателят на "Чоко и Боко" – Румен Петков

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестният български аниматор и носител на редица международни награди Румен Петков почина на 70-годишна възраст.

Новината съобщи в социалните мрежи неговата ученичка Надежда Славова, която написа: "Страхотният аниматор, прекрасният човек Румен Петков ни напусна, но ще бъде винаги с нас! ❤ Не искам и не мога да повярвам..., страхотно боли... огромна загуба за всички – и за семейството му, и за аниматорите в България, от които получи огромната им любов и признателност, както никой друг!!!! Светла му памет!"

Румен Петков е роден през 1948 г. Автор е на обичания от няколко поколения деца телевизионен анимационен сериал "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко", чиито герои са познати и от комиксите в сп. "Дъга".

В началото на 90-те години напуска България, за да продължи кариерата си в САЩ. Там той работи по проекти на "Юнивърсъл" и "Картуун нетуък", като е режисирал епизоди на "Лабораторията на Декстър", "Джони Браво", "Уди Кълвача", "Реактивните момичета", "Крава и пиле". Други негови филми са "Алтернатива", "Архипелаг", "Мodus Vivendi", "Маймуни", "Дъгата" и "Планетата на съкровищата" – първият български пълнометражен анимационен филм.

Петков е носител на "Златна палма" от кинофестивала в Кан от 1985 г., както и на "Гран при" от Международния фестивал за анимация в Отава, Канада. От 1998 г. преподава в Калифорнийския университет за изкуствата (CalArts), създаден от Уолт Дисни.

Сподели.

Относно автора

Мария Иванова е журналист с богат опит в бизнес и новинарски издания. Работила е последователно във вестник Монитор, списание b2b Magazine, Livenews.bg, Livebiz.bg и други медии. Съчетава работата в Avtora.com с позицията на главен редактор на образователния портал Uchi.bg. Пише още в Pixelmedia.bg и други издания. Обича да чете, да танцува, да спортува и да пътува.