Почина един от пионерите на рокенрола - Johnnie Johnson

Pinterest LinkedIn +

Вчера (13 април) почина Джони Джонсън (Johnnie Johnson) – един от пионерите на рокенрола, вдъхновил Чък Бери (Chuck Berry) за създаването на хита му “Johnny B Goode“. Джонсън e починал в дома си на 80-годишна възраст.

След като се премества в Сейнт Луис в началото на 50-те, Джонсън сформира Johnnie Johnson Trio и в новогодишната нощ на 1952 г., поканва Бери за да участва в неговия първи платен концерт. Двамата работят заедно до началото на 70-те, а дотогава Джонсън композира мелодиите за някои от най-известните песни на Бери, като “Roll Over Beethoven“ и “No Particular Place To Go“.

През 2000 година Джонсън съди Бери, обвинявайки го в измама с авторски права. Той настоява за подялба на приходите от над 50 песни, за които твърди, че са композирали заедно, но съдията закрива случая две години по-късно с аргумента, че са минали твърде много години от времето, когато са били написани песните.

За дългогодишната си кариера, Джонсън свири и с легенди като Ерик Клептън, Кийт Ричардс и Бо Дидли, който казва: “Беше толкова забавно да свирим заедно. Светът загуби велика личност и велик музикант.“
Сподели.