Пикник в подкрепа на украинските бежанци в София ще се проведе на Цветница

Pinterest LinkedIn +

На 17 април, Цветница, на голямата поляна вдясно от централния вход на Южния парк ще се проведе благотворителен пикник в подкрепа на украинските бежанци в България. Инициативата се организира седмица преди един от най-големите християнски празници под надслов “Великден заедно”, за да създаде приятелска среда за бежанците от Украйна в навечерието на празника и да подкрепи набирането на средства за нуждаещите се в България.

Над 20 са музикалните и визуални български и украински артисти, които се включват в програмата на събитието, организирано с подкрепата и участието на Столична община. На поляната в парка ще бъде разположена арт инсталация от 6 големи великденски яйца, изрисувани от български и украински артисти с техните послания за мир. Едно от яйцата ще има и специална мисия — да бъде касичка за набиране на дарения за бежанците от Украйна в България, в която всеки посетител може да остави своя принос. Подкрепата си ще окажат и Белослава, Свилен Ноев от “Остава”, Мила Робeрт, Елена Сиракова, Деси Андонова и Илко Градев, джаз бенд "Funkilicious" и други музиканти. Всички събрани средства в кампанията ще бъдат предоставени за хуманитарна помощ на бежанците в България към СУОБ "Мати Україна".

Българските и украински художници и илюстратори, които ще изрисуват шестте двуметрови великденски яйца със своето лично послание за мир, са Паул Романюк (Киев, Украйна), Вики Книш, Борислава Караджова и Михаела Караджова (София), Маргарита Димитрова (София), Мария Балева (София). Уникалните дизайни ще бъдат рисувани на живо на 14. април в центъра за съвременно изкуство “Топлоцентрала” и ще бъдат представени на граждани и гости по време на пикника.

В програмата на събитието участват и Георги Блажев и Цветелина Цветкова с четене на техни авторски разкази. В пикника се включват и каравани с храна и напитки, които ще дарят на каузата част от приходите си от събитието.

Вече над 70 000 хиляди са украинските бежанци, които са потърсили помощ в пределите на България и много от тях се намират в София. Инициативата “Великден заедно” се осъществява благодарение на подкрепата на Столичната община, “Топлоцентрала”, "Dynacord" и с организацията на комуникационните агенции “Imp-Act”, “Мини Маркет”, “Propaganda” по идея на украинския пиар специалист Владислав Димитров.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.