Penny Dreadful

Pinterest LinkedIn +

Едва ли съществува по-подходящо място за разказване на смразяващи кръвта истории от мрачния, викториански Лондон. Представете си най-зловещите литературни герои да се разхождат из дъждовните улици, в свят, в който границата между живота и смъртта е неочаквано тънка. Penny Dreadful притежава особено хипнотично очарование, въпреки бруталността си, а главните роли са поверени на Ева Грийн (Eva Green) и Тимъти Далтън (Timothy Dalton).

Не очаквайте самоцелна, опръскана с кръв, хорър история. Penny Dreadful е от онези смели импровизации върху иначе добре познат сюжет, в които човек или се влюбва, или напълно отрича. Ако трябва да сме честни тази е особено смела, защото в нея се преплитат няколко от най-известните "страшни истории", разказвани някога.

Леката ирония в заглавието пък подсказва достатъчно красноречиво, че не бива да очакваме стриктното им пренасяне на екрана. Penny dreadful всъщност е израз използван през 19 век като нарицателно за определен тип не особено висококачествени литературни произведения, излизащи на части, чиято цена е била едно пени.

Персонажите, които ще видите събрани на едно място в Penny Dreadful също са взети от английската литература на 19 век, макар и не точно от споменатите издания. Създателите на сериала преплитат историите на Дракула, доктор Франкенщайн и неговото чудовище и дори Дориан Грей, с митологични мотиви, създавайки фантастичен и увлекателен свят на границата между действителност и фантазия, история и легенди.

Идеята:

Създател на Penny Dreadful е трикратно номинираният за "Оскар" сценарист Джон Логан (John Logan), добре познат на киноманите с работата си над ленти като Gladiator, The Aviator, Hugo и Skyfall. Penny Dreadful е първият сериал на Логан, но съвсем не е първата зловеща история, която разказва. Именно той е сценарист на Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street  на Тим Бъртън (Tim Burton).

Началото:

Сериалът стартира на 11 май 2014 година по Showtime. Пилотният епизод е гледан от почти милион и половина зрители, без да се броят 900 хиляди други зрители, възползвали се от възможността да гледат първата серия предварително онлайн. Оценките на критиката за Penny Dreadful са основно положителни.

Историята:

Лондон, Викторианската епоха. Ванеса Айвс (Ева Грийн) наема измамника Итън Чандлър (Джош Хартнет), защото стреля добре. Когато се съгласява да приеме работата, Итън изобщо не подозира срещу какво ще му се наложи да използва оръжието си. Ванеса помага на сър Малкълм Мъри (Тимъти Далтън) в търсенето на изчезналата му дъщеря Мина. Мрачно и опасно начинание, в което скоро ще се окаже замесен и доктор Виктор Франкенщайн (Хари Трийдъуей). Какво общо имат красивия Дориан Грей и Египетската Книга на мъртвите и колко древен е врагът, срещу който ще се окажат изправени?

Актьорите и звездите:

Ева Грийн (Eva Green) е любимка на киноманите още от Kingdom of Heaven. Повечето от вас вероятно са я гледали и в The Golden Compass, Dark Shadows и 300: Rise of an Empire. Именно тя беше и една от основните причини толкова много хора да гледат сериала на Starz - Camelot. Penny Dreadful е втората телевизионна поредица, в която играе Грийн, а ролята й е повече от интересна.

Актрисата се превъплъщава в мистериозната, сдържана и изкусително красива Ванеса Айвс. Тя има свръхестествени способности и крие грижливо собствените си тайни. Способностите й са колкото полезни, толкова и опасни, както за нея, така и за околните.

Тимъти Далтън (Timothy Dalton) има толкова богата и дълга филмография, че трудно бихме могли да изброим всичките му важни роли. Повечето от вас обаче вероятно го свързват с The Living Daylights и Licence to Kill, в които играе Джеймс Бонд и сериали като Doctor Who и Chuck.

В Penny Dreadful той е в ролята на сър Малкълм Мъри, известен изследовател, изправен пред едно от най-големите предизвикателства в живота си. Той е готов на всичко, за да открие изчезналата си дъщеря Мина. Мина, както повечето от вас вероятно знаят, е един от основните персонажи в "Дракула" на Брам Стокър (Bram Stoker).

Джош Хартнет (Josh Hartnett), когото със сигурност сте гледали в Lucky Number Slevin,  Sin City и в доста характерния, но запомнящ се Bunraku, също се присъединява към актьорския състав на Penny Dreadful. Той е в ролята на чаровния американски авантюрист, пътуващ актьор, наемник и измамник Итън Чандлър. Въпреки привидно безгрижния си нрав, Итън също има своето тъмно минало и то непрекъснато се опитва да го застигне.

Хари Трийдъуей (Harry Treadaway), който партнираше на Джони Деп в не особено успешния, но пък забавен The Lone Ranger, е в ролята на Виктор Франкенщайн. Обсебен от желанието да проумее и преодолее онази тънка граница, която разделя живота и смъртта. Готов на всичко в името на науката, той трябва да понесе и последиците от своите открития.


Сподели.