Пътеводител на новините-издънки в avtora.com

Pinterest LinkedIn +

Впуснати в задача да задоволим необходимостта от информация, през 2008 г. Автора публикува 5632 новини, които имаха както своите пикове, така и неминуеми спадове.

През годината се наслушахме и нагледахме как наши колеги недискретно ползваха новините на Автора, за да запълнят сутрешни и следобедни радио и ТВ блокове, във вестници и в интернет.

Решихме да не издребняваме и да се заяждаме и просто да се насладим на доброжелателната им фенска маса.

Все пак, водени от чувство за справедливост, самоирония и  честност към най-редовните посетители на сайта, сред които сме и ние, решихме да включим АВТОМЕТЪР-А и да побраузваме, както се казва в архивите на Автора, за да открием и наградим с новинарски "малинки" най-фрапиращите новини-издънки, които публикувахме през 2008 г.

And the winner is...

Андреа показа гърдата си 1:1

Клипчето от купона "Сексбомба на годината", при което Андреа уж неволно показа на голо напращяла гръд, беше заснето от dir.bg, a avtora.com, бидейки стожер на овалните форми, информира аудиторията си своевременно. Въпреки че изпълнението на Андреа беше очевадно изкуствено и нелепо, заглавието на новината, изникнало сякаш от устата на Сашо Диков, предизвика почти телевизионен интерес.

АВТОМЕТЪР: 10 по скалата за най-чалгаджийска новина


Денислав се сби с репортерка на "Сигнално жълто"

Мощните шутове, които айдълът Денислав раздаде на напориста репортерка на "Сигнално жълто", отекнаха в ефира нa телевизия СКАТ с такава сила, че чак акостираха в жълтата хроника на avtora.com. Няколко месеца преди да падне от ефир, Албена Вулева излъчи фундаменталните кадри, от които в крайна сметка, след като изгледахме няколко пъти записа и прослушахме репликите на главните герои, не ни стана категорично ясно кой е "по-тъп" - интервюиращият или интервюираният.

АВТОМЕТЪР: 10 по скалата за най-скандална новина


Топ 10: Най-смъртоносните животни на планетата

В края на ноември avtora.com публикува материал, който намери място на сайта изненадващо и са самите нас. Стигна се до там, че публикацията обръщаща внимание на темата за хищни медузи и кръвожадни хипопотами,  беше анонсирана дори със специално допълнително каре. При цялото ми уважение към фауната, умолявам ви, не пускайте продължения от сорта: Топ 10 най-гнусни насекоми на планетата, Топ 10 най-дълго мътещи птици на планетата или например Топ 10 най-дебилни гъсеници на планетата.

АВТОМЕТЪР: 10 по скалата за най-офтопик новина


Metallica и Kiss идват в България. След тях и Bon Jovi!

Kiss и Metallica добре, но какво стана с Bon Jovi? Новината за визитата на секс символа Джон Бон Джоуви в България дойде, след като Марсел Аврам - едно от най-големите имена на шоубизнеса, беше предизвикан от avtora.com да анонсира предстоящ концерт на мегазвездите. Както се казва - всяко чудо за три дни. Обещанието беше забравено както от Аврам, така и от българските фенове, които и без това не могат да се оплачат, че през 2008 г. са подминати от графика на световните звезди.

АВТОМЕТЪР: 9 по скалата за новина кьорфишек 


Емануела си събу гащите пред Азис

Популярните текстови съобщения, изготвени от неуморни ПР-и и познати в журналистическата гилдия като "прес шитс", сякаш логично достигнаха своя апотеоз покрай предаване на Азис. Едни са известни с таланта си, а други с това, че свалят гащи където им падне. Все пак, трудно ми е да определя в случая кое е по-голям кич - въпросното ТВ предаване или заглавието на новината в avtora.com.

АВТОМЕТЪР: 10 по скалата за най-кичозно заглавие


Почерпена версия на Metallica по стъпките на "Кен Ли"

Кръчмарски оркестър разчувства сериозно наквасени табиетлии с покъртително изпълнение на "Nothing Else Matters". Друг пък засне битовата БГ идилия и я подари на света чрез YouTube. Вероятно в надпревара за най-кретенска новина, avtora.com също се е поддал на някакви емоции, след като публикува "гавъра" в основната си новинарска секция. Все пак, трябва да се отбележи, че изпълнението на музикантите и коментарите на купонджиите остават култови, а 128 000-те гледания на клипчето в YouTube са мираж за всички български изпълнители, с изключение на Валентина Хасан и Стоян и Елица.

АВТОМЕТЪР: 9 по скалата за "гавър" новина


Акула се самоуби във водна пързалка

Световната криза явно не се отразява добре на акулите. След като преди 3 години dnes.bg информира за депресирана кокошка, която посегна на живота си, сега смразяващ студенокръвен хищник не издържа на напрежението и реши да се пренесе в отвъдното. Шегата настрана, инцидент наистина е имало, за нещастие на животното - фатален. Друг е въпросът, че замисълът за публикуване на новината в avtora.com е толкова загадъчен, поне колкото причината за самоубийствения акт.

АВТОМЕТЪР: 10 по скалата за най-лошо интерпретирана новина


168 шамара и 720 секунди секс в "Хванати в изневяра"

Българското издание на американското воайрско-детективско тв шоу "Cheaters" за отрицателно време извървя пътя от "Осанна" до "Разпни го". Всъщност мейкърите на "Хванати в изневяра" набързо бяха хванати в измама от "Господари на ефира", но avtora.com пропусна да го отбележи така усърдно и своевременно, както анонсите за старта на предаването.

АВТОМЕТЪР: 9 за пропуск на актуална новина


Продават домашно порно на Jimi Hendrix / Домашното порно с Jimi Hendrix - фалшиво

За период от 3 дни покойният Джими Хендрикс (R.I.P.) вероятно се е преобръщал в гроба, след като от легендарен китарист се превърна в порно звезда, а след това за добро или лошо отново се върна в историята на шоубизнеса, единствено като легендарен китарист. Все пак avtora.com, както всички по веригата на препредаването, своевременно си взе думите назад, но случаят е емблематичен за това как медиите тиражират новини, които всъщност не са никакви новини, а поредният рекламен трик.

AВТОМЕТЪР: 10 по скалата за фалшива новина


Отнеха книжката на вокалиста на Nickelback

Когато открихме, че транскрипцията на името на вокалиста на Stone Temple Pilots и Velvet Revolver е представено като Скотта Вейланда, това ни накара едновременно да се засрамим и си спомним за един юзер от форума с никнейм 'Баси Скота'. С уважение към руските колеги, грешката ни е показателна за това, че когато преписваш безсрамно, не знаеш къде и как ще се набиеш.

АВТОМЕТЪР: 10 по скалата за най-неграмотно преписана новина
 

Текст: Петко Солунски
Сподели.