Command & Conquer: Red Alert 3

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Real Time Strategy
Година: 2008
Произв./Изд: EA Games
Платформа: PS3 | X360 | PC

Въпреки че винаги е била реализирана с изразните средства на треторазреден филм – преиграващи актьори на фона на очарователно пошли декори (похват, особено забавен, когато го видяхме за първи път в HD формат в Tiberium Wars) – тибериумната поредица на Command & Conquer винаги се е опитвала да бъде сериозна в пародийността си.

Голямото веселие е присъщо по-скоро на една далеч по-малко легендарна игра, носеща
C&C логото – Red Alert серията. Тя е по-ярка, по-непретенциозна, по-кретенска и – ако успеете да се настроите на нейните вълни – може би дори по-забавна.

 

За разлика от научнофантастичния сюжет на "сериозния" Command & Conquer, свързан с откриването на практически неограничен енергиен източник в лицето на извънземния минера Тибериум, явяващ се в основата на жестока и – най-вероятно – последна световна война, Red Alert се фокусира върху идеята "какво би се случило, ако".

Какво би се случило, ако всяка кретенска военна технология, създадена някога, е достигнала финалната фаза на разработката си и се е появила на бойното поле, какво би се случило ако нещо се обърка в миналото и разпределението на великите сили в бъдеще е различно и най-вече – как би изглеждала войната, ако руска командоска на име Наташа излезе на бойното поле с минималистично бюстие и драгунов.

 

 

Кашата в първия Red Alert се забърква покрай хитрата, на теория, идея на Алберт Айнщайн да изобрети машина на времето, да се върне в миналото и да убие младия Хитлер, преди да е станал диктатор, предотвратявайки по този начин Втората Световна Война.

Планът се оказва успешен и австриецът със смешните мустачки така и не се появява на световната сцена, но историята не се дава лесно и световният мир е застрашен от неочаквана посока. Йосиф Сталин, комуто в новото бъдеще не се налага да се надиграва с нацистите, решава, че идеята да завладее целия свят изобщо не е лоша и повежда братушките в атака.

 

В крайна сметка руснаците са разбити от съюзническите сили, но симпатягите, развели знамето със сърпа и чука, не се дават лесно и техни хора се връщат в миналото на свой ред, за да убият Айнщайн и да премахнат ядрените оръжия, барабар с всичките по-модерни технологии, от арсенала на Съюзниците.

Red Alert обаче няма да е Red Alert, ако липсва гавра с историята, така че новото разчовъркване на пространствено-времевия континиум води до издигането на трета световна сила – Империята на Изгряващото Слънце, демек – японците. Така пак се стига до Трета Световна Война, като страните в конфликта вече са три – Съюзници, Руснаци и Японци. Така започва и Red Alert 3.

 

 

Както вече отбелязах, сценаристите на тази поредица винаги са удряли голямото бинго на кретенията, така че освен пренаписаната история ще имате честта да видите на бойното поле бронираните мечки на СССР и "мейд ин джапен" роботизирани самураи.

 

Междувременно ще научите, че са ви лъгали в училище, защото планината Ръшмор с видните президентски мутри всъщност е свръх засекретена военна база, а Ейбрахам Линкълн изстрелва лазери от очите си.

В този ред на мисли –
Red Alert 3 може и да не е най-съвършената стратегия, която сте играли, но пък с нея забавлението е гарантирано.

 

Отделих достатъчно място на историята, но съм длъжен да отбележа и още нещо много важно: в класическия за Command & Conquer франчайза FMV (Full Motion Video) формат на кътсцените, в разиграването на гореописаната безмислица се е включил твърде впечатляващ актьорски състав.

Между мисиите ще видите Тим Къри, Джонатан Прайс, Питър Стормеър, Джей Кей Сиймънс, Джени Макарти, Кели Хю, Андрю Дивоф и плажния спасител Дейвид Хаселхоф.

 

 

Геймплеят – за съжаление на едни и радост на други – не е мръднал особено, общо-взето от първия Command & Conquer насам (но пък феновете ще се почувстват в свои води).

Ако си търсите сериозни геймплейни иновации в стратегическия жанр, по-добре ги потърсете на друго място (примерно – в
Tom Clancy’s EndWar).

Не търсете дори и изпипана на ниво баланс игра, изстискваща максимума от тактическата ви мисъл и напомняща за шахматно надлъгване с противника (за тази цел пък кротко си изчакайте първата част от трилогията StarCraft 2; малко остана).

 

Red Alert 3 е точно това, което трябва да бъде – бърз, шумен и забавен. В него едни единици са прекалено силни, други – прекалено слаби, но пък изкуственият интелект е достатъчно посредствен, за да не се чувствате отчаяни от факта, че ви се е паднала по-слабата страна в конфликта.

 

За всеки случай, подходете към избора си, водени от следните факти: руснаците имат мощни единици, но строят бавно; съюзниците имат интересни, но по-слаби юнити, изискващи по-прецизен контрол, за да се постигнат желаното; японците са освободени от ограниченията на другите две страни в конфликта, свързани с разрастването на базите им и могат да се разпрострат максимално бързо на сериозна територия.

 

 

Ако трябва да говорим за реални новости в поредицата, трябва да се спрем на две. Първата е, че в Red Alert 3 кампаниите и на трите страни от конфликта могат да бъдат изиграни в кооперативен режим.

В ролята на партньора ви може да влезе както компютъра, така и втори играч. Предполагам е ненужно да обяснявам, че истинската забава идва във втория случай. Ако нямате приятели под ръка обаче, компютърът също върши работа, защото през цялото време може да му давате нареждания какво да прави.

 

Особено при по-тежките нива, изискващи контрол над повече от една база, това дава възможност да ограничите вниманието си върху далеч по-концентрирания екшън във вашата половина от картата.

Втората промяна в обичайния геймплей на
Red Alert е далеч по-скромна – обърнато е доста по-сериозно внимание на битките по вода, като повечето карти разполагат и с някакъв воден басейн, в който плаващите ви юнити могат да се плацикат.

 

 

Red Alert 3 е игра, която никога няма да се появи на про-гейминг шампионат и никога няма да влезе в гейм учебниците с нещо различно от перверзните си майтапи с реалната човешка история.

Това е все същата луда надпревара, в която трябва да съберете максимално количество ресурси, да произведете максимално количество сгради и единици и да съборите базата на врага.

 

Red Alert 3 не изисква много от играчите, а просто ги забавлява. Старите фенове ще получат точно това, което очакват, а новите... е, новите вече ще знаят какво да очакват, благодарение на това ревю.

Във всеки случай ЕА ни поднасят най-веселата стратегия от много време насам и аз – признавам – съм очарован, все едно съм се запознал с особено тъпа красавица.

 

Текст: Александър Бакалов

Сподели.