Първото издание на Playboy в Индонезия предизвика скандал и напрежение

Pinterest LinkedIn +

Първото издание на прословутото “забавление за мъже”, списание “Playboy”, в най-многолюдната мюсюлманска страна, Индонезия, предизвика доза напрежение сред консервативно настроените й жители.

Изданието, в което според агенция Reuters има по-малко голота отколкото в първия му американски брой преди 50-тина години, подразни и фундаменталните мюсюлмански групировки, които заплашиха издателите и редакторите със саморазправа.

Tubagus Sidiq, водач на една от крайните организации, казал пред Reuters, че те са против списанието под каквато и да е форма.

“Както обещахме, ако не го изтеглят от продажба, ние ще действаме по нашия начин – със сила”, каза той. “Ще преследваме редакторите... Ние сме даже против името Playboy.”

Лютите заплахи на фундаменталистите предизвикаха реакцията на умереното светско правителство на Индонезия, което предупреди гражданите да не действат на своя глава и да не прибягват до насилие.

Читатели на списанието, пък, споделиха пред Reuters, че не видели нищо страшно и скандално в списанието, докато други го оприличиха с вече съществуващо местно “мъжко” списание, “Matra”.

Както в оригинала, така и в индонезийския вариант на Playboy има обширно интервю, задълбочени статии и снимки на жени, включително и разгъваема снимка в средата, но не се виждат никаква голота.

Сподели.