Първият роман за възрастни на Дж. К. Роулинг дебютира с рекордни продажби

Pinterest LinkedIn +

Първата книга за възрастни на Дж. К. Роулинг, изпод чието перо излязоха седемте бестселъра от поредицата за Хари Потър, бе обявена за най-бързо продаващата се книга на Острова за последните 3 години. "Вакантен пост" (The Casual Vacancy) излезе едновременно в Обединеното кралство, Германия, САЩ, Франция, Белгия, Швейцария и Канада в четвъртък, 27 септември, и надмина очакванията на анализаторите, въпреки противоречивата критика.

Точното количество на изкупените копия от романа през първата му седмица на книжния пазар в Обединеното кралство предстои да бъде обявено, но според издателите Little Brown броят на предварителните поръчки е от порядъка на 2.6 млн. "Вакантен пост" моментално се изкачи до върха на класацията на най-продаваните Kindle заглавия, като Amazon също все още не са обявили точни цифри.

Търговската верига Waterstones, която има близо 300 книжарници във Великобритания, съпоставя продажбите на "Вакантен пост" с тези на "Изгубения символ" от Дан Браун  - все още най-бързо продаваният роман за възрастни в историята (с над 1 млн. продадени копия в първия си ден на пазара).

Според рецензента на New York Times, Мичико Какутани, "светът, обрисуван от Роулинг във "Вакантен пост", е толкова депресиращо клиширан и преднамерено банален, че книгата не просто разочарова – тя е отегчителна".

На противоположно мнение е Лев Гросман от Time, според когото "това е един голям, амбициозен, брилянтен, забавен, светски, вълнуващ, интелигентно написан и крайно правдив роман, представящ съвременна Англия".

Издателство "Колибри" ще издаде "Вакантен пост" в самото начало на 2013 г. Преводът на родното издание е поверен на Венцислав Венков. Той се изявява като преводач на художествена литература от 1986 г. В актива си има творби от Греъм Грийн, Олдъс Хъксли, Филип Рот, Джон льо Каре, Джон Стайнбек, Д. Х. Лоурънс, Труман Капоти,  Харуки Мураками, Чарлс Дикенс.

Сподели.