Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Pinterest LinkedIn +

Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт в Париж 

За първи път след повече от век оригинални български килими от 19-ти и 20-ти век ще бъдат представени във Франция в Галерията на Българския културен институт в Париж, която е инициатор и организатор на събитието.

От 18 април до 14 юни т.г. във френската столица ще бъдат изложени 35 непоказвани досега зад граница старинни, автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот (българска територия до 1878 г.), собственост на частна колекция. Бутиковата изложба „История в цветове. 350 години българско килимарство“ включва редки екземпляри от различни региони и периоди на над тривековната ни традиция в килимарството.

Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г. изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия 20-ти век. Тогава фабриката „Балабанов“ от Котел получава сребърен медал от изложението. От тогава това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Проектът предвижда и книжно издание, което ще събере над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика. То е рядък шанс да бъдат разгледани на едно място запазени автентични образци от 18-ти, 19-ти и 20-ти век, документиращи майсторството на изработката, използваните качествени багрила и фантастични композиции на българските килими. 

Всички експонирани в изложбата артефакти, както и публикуваните образци в книжното издание, са собственост на Якоб ван Бейлен – приятел на България и притежател на най-богатата частна колекция от над 900 автентични старинни български килима от различни региони на страната. Холандец по произход, от 2010 г. Якоб живее във Велико Търново и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени от него през годините, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.

„История в цветове. 350 години българско килимарство“ е инициатива на колекционера Якоб ван Бейлен и на директора на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева. Тя е продуцент и организатор на проекта, който цели да популяризира една от най-интересните български живи традиции в чужбина. Проектът предвижда и представяне на част от изложбата в сградата на организацията в Париж през юни и лекция, акцентираща върху опазването на традицията на килимарството в съвремието ни. 

Изложбата може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж. Традицията на Чипровското килимарство е част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г. 

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.