Paranormal Activity разтърси американския боксофис, паднаха два рекорда

Pinterest LinkedIn +

Третият филм от широкоекранната хорър поредица Paranormal Activity потрети постижението на своите предшественици и дебютира под No.1 в уикенд боксофис класацията на Северна Америка, като при това разби два исторически рекорда. С приходи от $54 млн. от продадени билети за прожекциите на лентата в 3321 кино театъра в САЩ и Канада, Paranormal Activity 3 не само задмина успехите на предишните два филма, но стана най-успешният хорър филм и най-касовата продукция с октомврийски рилийз на всички времена.

С още близо $30 млн. от прожекции извън Северна Америка, приходите на лентата, заснета с бюджет от $5 млн. (още един максимум за продукцията), надхвърлиха $80 млн. само три дни след световната й премиера. Подобно на Paranormal Activity 1 (2009) и 2 (2010), новият филм, чиито главни действащи лица са две сестрички, които се сблъскват със смразяващите кръвта свръхестествени сили, обитаващи дома им, излиза непосредствено преди Хелоуин и стартира със среднощни прожекции в малките часове на 22 октомври.

Президентът на Paramount, отговарящ за дистрибуцията на Paranormal Activity в Северна Америка - Дон Харис, отдава успеха на филма на преобладаващо позитивните рецензии на критиката, благодарение на която прожекциите му привличат не само тийейджъри и хора на възраст под 25 години, но и зрители на зряла възраст. Според него "хората обичат да бъдат плашени в стил Хичкок, а Paranormal Activity всява ужас, макар да не е кървав франчайз".

Силният старт на лентата, заснета от режисьорския тандем Хенри Джуст (Henry Joost) и Ариел Шулман (Ariel Schulman), подпомогна нормализирането на приходите в касите на кино театрите в Северна Америка, които бяха намалели драстично през миналия уикенд с близо 40/100 спрямо същия период на миналата година. Въпреки това общият размер на сумата, инкасирана от 12-те най-гледани филма през този уикенд, е с 12% по-ниска от тази, с която е приключил предпоследния уикенд на октомври през 2010 г.

След две седмици под No.1, с продадени билети на стойност $11.3 млн. тази седмица на второ място е поставена sci-fi екшън лентата Real Steel с Хю Джакмън, чиито приходи в световен мащаб задминаха границата от $150 млн. (при $110 млн. инвестиции за заснемането й). Римейкът на танцувалната драма Footloose от 80-те години на миналия век също продължава с доброто си представяне и завършва втория си уикенд с нови $10.9 млн., с което общата сума от приходите му от прожекции в САЩ и Канада достигна близо $37 млн. (при $24 млн. разходи).

Това не може да каже за току-що издадената 3D стиймпънк екшън версия на класическия роман на Александър Дюма "Тримата Мускетари", при все присъствието в актьорския състав на Мила Йовович, Орландо Блум и Кристоф Валц. Заснета от британския филммейкър Пол Андерсън – съпруг на Йовович от три години насам, с бюджет от $90 млн., лентата инкасира скромните $8.8 млн. от прожекции в САЩ и Канада и получи едва 28% позитивни рецензии от критиката (по данни на Rotten Tomatoes).

За компенсация интернационалният боксофис на филма, чиято продукция е осъществена в Бавария, възлиза на близо $65 млн. Три позиции назад – след политическата драма The Ides of March на Джордж Клуни, семейната драма Dophin Tale на делфина Зима и спортно-биографичния Moneyball с Брад Пит, на осмо място дебютира още една продукция със силно представяне в интернационалния боксофис и слаб интерес от страна на американските киномани ($3.8 млн. от продадени билети) – комедията Johnny English Reborn с Роан "Мистър Бийн" Аткинсън, чиято премиера в Европа се състоя преди пет седмици. От тогава до момента Reborn инкасира близо $105 млн.

Още един хорър - The Thing, и комедийната драма 50/50 с Джоузеф-Гордън Левит оформят челната десетка на настоящия боксофис, и заедно с Johnny English Reborn, а може би и с някои от по-високо поставени в момента заглавия, са застрашени от изпадане през идния уикенд, когато по екраните в Северна Америка ще излязат The Rum Diary с Джони Деп, In Time с Джъстин Тимбърлейк, и отличения с наградите на кино фестивалите в Sundance и Hollywood Like Crazy с Антон Йелчин. Освен тях в навечерието на Хелоуин киноманите ще могат да гледат spin-off продукцията Котаракът в чизми, озвучена от Антонио Бандерас, Салма Хайек и Зак Галифианакис, ситуирана във вселената на Shrek.


Сподели.