Panasonic GX7 – CSC стандартът в най-добрата му светлина

Pinterest LinkedIn +

Когато през 2008 г. стандартът за така наречените компактни камери със сменяем обектив тепърва се налагаше, две компании бяха сред пионерите в тази област – Olympus и Panasonic. Днес, една петилетка по-късно, именно техните модели са най-яркият белег за технологичната зрялост на този клас фотоапарати.

Особено показателен пример в това отношение е дълго отлаганият наследник на бестселъра Panasonic Lumix GX1. Той се появи в началото на миналата година и феновете на компанията отдавна очакваха следващата логична стъпка напред.

Неотдавна тя се материализира под формата на Lumix GX7 – модел, наследяващ всички положителни черти на GX1, но носещ и редица подобрения, които ще допаднат на любителите на дигиталната фотография.

Макар да използва сензор с идентична резолюция, както моделите G6, GF6 и GH3 (16МР), от Panasonic подчертават, че става дума за матрица с принципно нов дизайн и серия технологични нововъведения.

Въпреки че не предлага задна подсветка, сензорът на GX7 използва по-малко електронни връзки, което освобождава повече място за фотодиоди и микролещи с по-голям диаметър. Това пък води до подобряване качеството на изображенията, намаляване нивото на привнесен шум и по-широк динамичен диапазон.

Друго добре дошло подобрение спрямо предшествениците му от фамилията Lumix е вграденият в GX7 електронен визьор. Той предлага резолюция от 2,76 милиона пиксела и възпроизвеждане на цветовете близо до стандарта Adobe RGB. Освен това конструкцията му позволява гъвкава промяна на зрителния ъгъл, в случай че ви се наложи да снимате в по-нестандартни положения.

Подобрен е и вграденият LCD дисплей, който предлага разделителна способност от 1 040 000 пиксела и сензорна повърхност за по-удобен и интуитивен контрол.

Всичко това е събрано в компактно, но здраво и стабилно тяло с магнезиево шаси, което, изненадващо, не е по-обемисто от това на GX1.

От функционална гледна точка GX7 също предлага редица новости – например по-съвършена автофокусна система, увеличение тип "картина в картината", вградена стабилизация в тялото, която се активира автоматично при използване на нестабилизирани обективи и, разбира се, солидно изобилие от вградени креативни режими.

Подобно на повечето модели от линията Lumix, и GX7 предлага вградени wi-fi и NFC модули за безжична комуникация, както и куп други дребни, но много приятни екстри. Например опция за автоматично деактивиране на LCD дисплея, когато използвате електронния визьор, Time Lapse и Stop Motion функции за създаване на ефекти и други.

Цената, на която ще се предлага GX7, ще бъде между 1000 и 1500 долара в зависимост от  окомплектоването (с или без обектив).


Сподели.