Пълна канадска доминация в САЩ, Джъстин Бийбър с рекорден дебют в Billboard 200

Pinterest LinkedIn +

Believe на Джъстин Бийбър e новият лидер в официалната класация за албуми на САЩ, Billboard 200, дебютирайки директно на върха с рекордни за 2012 г. продажби. С 374 000 копия – доста по-малко от предварително прогнозираните, 18-годишният канадец подобри постижението на Madonna и нейния 12-ти студиен албум MDNA, който дебютира под No.1 в 359 000 копия по-рано тази година.

Въпреки това Адел запазва първото си място в годишната класация за най-многочислени продажби в рамките на една седмица със 730-те хиляди изкупени копия от нейния феноменален в комерсиално отношение албум "21", регистрирани в седмицата след триумфа й на наградите Грами през февруари.

Бийбър поема лидерската щафета в Billboard 200 от своя ментор – Usher, който оглави чарта миналата седмица с Looking 4 Myself. Така той записва четвърти No.1 в Billboard 200 при четири издадени албума от началото на кариерата си (това са дебютният My World, Never Say Never: The Remixes и коледният Under The Mistletoe).

Следващите три позиции от топ 5 на класацията също са заети от нови заглавия - Welcome To The Fishbowl на популярния най-вече в САЩ кънтри артист Кени Чесни, дългоотлаганият и съответно дългоочакван нов албум на Фиона Епъл, чието заглавие е съставено от 23 думи, и Oceania на The Smashing Pumpkins.

Изместен от върха, Usher е позициониран на шесто място - между саундтрака на Rock of Ages и "21" на Адел. Същевременно през изминалата седмица официалният сингъл от Looking 4 Myself, Scream, се е изкачил с една позиция нагоре, влизайки в топ 10 на Hot 100. Така общият брой на парчета на Usher, достигнали челната десетка на класацията за сингли на САЩ, се увеличи на 18.

Постижението е рекордно за мъж изпълнител, а освен с него, това издание на Hot 100 ще влезе в статистиката с успеха на Ели Гулдинг, чийто сингъл Lights трябваше да прекара 27 седмици в класацията, за да достигне до Топ 10.

Само 12 парчета в цялата 54-годишна история на Hot 100 са извървели по-дълъг път до тази зона от класацията, като през последните три години Nielsen SoundScan не бяха регистрирали подобен случай (на издадения през 2008 г. топ 10 сингъл на Shinedown, Second Chance, също бяха необходими 27 седмици).

Що се отнася до лидерската позиция в класацията, и през тази седмица на нея се намира Карли Рей Джепсън с Call Me Maybe, давайки своя принос за пълната канадска доминация в официалните класации на САЩ. Payphone на Maroon 5 и Wiz Khalifa и Somebody That I Used to Know на Gotye и Kimbra са нейни подгласници, а Wide Awake на Кати Пери и Where Have You Been на Риана допълват челната петица.

Статистиката показва, че влизайки в топ 5, Риана има много големи шансове (близо 80/100) да оглави Hot 100 в следващите седмици. Само три от 14-те й топ 5 сингъла, издадени досега, се разминаха с първото място.


Сподели.