Пакистанската медийна звезда Кандийл Балоч беше убита от брат си

Pinterest LinkedIn +

26-годишната Кандийл Балоч (Qandeel Baloch) става известна в Пакистан с две неща: тя е жена с "лошо" възпитание на фона на консервативните виждания на много от сънародниците си, а освен това използва интернет като платформа за демонстриране на свои "скандални" действия.

Но за съжаление животът на известната като "първата пакистанска звезда на социалните медии" Балоч завършва трагично. Според източници, близки до семейството, в петък вечер след спор с брат си тя е или удушена, или застреляна от него, като тялото й е открито едва на следващата съботна сутрин. За момента той не е заловен, но за сметка на това родителите на починалата са в ареста.

Балоч нарича себе си модел и музикант, но основната й сила е в това да говори открито на теми, които са табу в общественото пространство в Пакистан. 

По "западните" стандарти нейното поведение по никакъв начин не би направило впечатление на когото и да било от нас, но за Пакистан това да обещае публично, че ще направи стрийптийз, ако националният отбор по крикет спечели купата, си е чист скандал. 

Балоч получава много заплахи за живота си, затова и се мести в друга провинция, но продължава да качва в социалните си профили селфита и видеа с танцуване, които се възприемат като провокативни и неправилни.  

Въпреки че тя бяга от дома си с цел да се защити от анонимни недоброжелатели, в крайна сметка фаталният удар идва от собствения й брат, който също не е бил фен на медийните й изяви и е настоявал те да бъдат прекратени. 


 

По първoначална информация убийството е извършено в името на "честта на семейството", като това е честа практика в Пакистан. Свободата на изразяване и свободата на жените в пресечната си точка са почти абсурдни в този културен контекст, като този случай е доказателство, че е "по-честно" да имаш убиец в семейството си, отколкото жена с мнение.

Сподели.