Отваря врати "Ново музикално училище - България"

Pinterest LinkedIn +

На 18 септември в София ще отвори врати първото по рода си училище в България, предлагащо нова форма на обучение по музика, подходящо за всеки, без ограничение във възрастта, възможностите, заложбите и степента на подготовка.

Училището ще посреща своите бъдещи курсанти в читалище "Петър Берон" (ул. "Витоша" 109). Там те ще имат възможността да изучават теоретични и практически курсове като училището разполага с всички инструменти, които ще се преподават - китара, бас, барабани, синтезатори и класическо пиано. Теоретичните дисциплини ще включват джас/поп хармония, аранжиране и композиране, а освен инструменти, курсистите ще имат възможността да учат и пеене. За завършена учебна година те ще получават сертификат; дипломи на този етап няма да се издават.

На специално свиканата по повод старта на училището днес в клуб "Три уши" пресконференция, неговите амбиции, идеи и перспективи представиха създателите на проекта Цветан Георгиев - барабанист и преподавател по барабани в Нов Български Университет, и Мартин Иванов - член на съюза на композиторите в България и в Канада.


Цветан Георгиев и Мартин Иванов дадоха пресконференция в "Три уши" Сн. Avtora.com

"Нашата цел не е на всяка цена да направим нашите ученици следващите звезди, а да възпитаме у тях любов към музиката", каза Мартин Иванов, който е възпитаник на едни от най-престижните музикални учебни заведения в САЩ, вкл. Berkley College of Music.

"Ще се опитаме да възпитаме новото поколение млади хора в България, които ще имат вкус към стойностната музиката, и се надяваме в бъдеще заради тях у нас да функционират много повече клубове за жива музика. Защото в противен случай ще се наложи да си внасяме музиканти от чужбина", допълни Цветан Георгиев - бивш и действащ барабанист в групите Латино партизани , Lp Jazz, Още, както и в етно-джаз формацията "Brain Storm" и "Канопус", с димплома от Българска Държавна Консерватория.

Колеги на двамата в училището ще бъдат още Етиен Леви - вокално майсторство, Ангел Димитров - етно-китара и тамбура, Орлин Кюркчийски - пиано и синтезатор, Николай Стоянов- бас китара, Евелина Костова и Неолина Пелова - музикална детска забавачка и Майя Райкова - класическо пиано, повечето от които са млади хора, прекарали последните години извън България.

Освен водените от тях дисциплини курсантите, както и всички желаещи, ще имат възможността да посещават и ансамблови уроци - с други думи, да сформират групи, в които да свирят музиката, която харесват. Ще им бъде осигурена и сцена, на която да се изявяват пред публиката. Периодично в училището ще се провеждат майсторски класове с изявени български музиканти, както и концерти на известни групи.

Първият такъв се планира за края на септември и в него са потвърдили участие Васил Найденов, Устата, Латинопартизани, Мариана Попова, Сафо, Биг Мама Скендъл и др.

Таксите в "Ново музикално училище - България" ще са от порядъка на: 65 лв. на месец за 4-5 индивидуални урока по даден инструмент, 87 лв. месечно - за курс по инструмент плюс теоретична дисциплина по избор, а таксата за курсант, който иска пробно да посети един урок при даден преподавател, след който да прецени, дали иска да работи с него - 20 лв.

Подробна информация за приема на курсанти, преподавателите и курсовете може да бъде открита в официалния сайт на училището - http://nsmb-bg.com/priem.html.

Сподели.