"Отмъстителите" - урокът на Джос Уедън по създаване на успешни блокбъстъри

Pinterest LinkedIn +

В миналото са правени немалко опити за екранизация на комиксите на Marvel - някои успешни, други - не толкова. Откакто от Marvel Studios решиха да вземат нещата в свои ръце обаче, всичко сякаш върви само нагоре и придобива все по-епични размери с всеки следващ филм.

След като през 2005 г. идва идеята за реализация на филма "Отмъстителите" (The Avengers), от студиото решават, че е по-добре публиката първо да бъде запозната с героите в индивидуални филми, след което да ги съберат в един блокбъстър, какъвто не е правен досега. През 2008 г. "Невероятният Хълк" (The Incredible Hulk) и най-вече "Железният човек" (Iron Man) постигат огромен успех, а малко след като на екран идват "Железният човек 2" (Iron Man 2), "Тор" (Thor) и "Капитан Америка: Първият отмъстител" (Captain America: The First Avenger), зрителите са готови за нещо повече.


За режисьор на лентата е избран Джос Уедън, който има зад гърба си предимно сериали, сред които "Бъфи, убийцата на вампири" (Buffy the Vampire Slayer) и sci-fi сагата Firefly. Решението на Marvel Studios да се доверят на краля на нърдовете е може би най-доброто за продукцията като се има предвид, че филмът е като сбъдната мечта за хиляди фенове на комиксите.

След дългото чакане и масивната рекламна кампания, филмът е факт, а аплодисментите за Уедън – заслужени. Режисьорът успява да направи нещо, което никой не очакваше да пожъне успех – събра няколко от най-големите блокбъстъри за последните години в един, който да ги надскочи.


Историята в "Отмъстителите" е сравнително семпла – Земята се изправя срещу силен враг, в лицето на Локи и неговата армия, които никой супергерой не може да победи сам. Това налага събирането на екип от герои, които трябва да се сработят въпреки егото си, за да постигнат победа. Макар Джос Уедън да има голяма заслуга за сглобяването на целия пъзел, не по-малко впечатляващ е актьорският състав. Събирайки в себе си главните герои от няколко филма, "Отмъстителите" е всичко друго, но не и беден на филмови звезди.

На линия са Робърт Дауни мл. (Robert Downey Jr.) като Тони Старк/Железния човек, Крис Хемсуърт (Chris Hemsworth) като Тор, Крис Еванс (Chris Evans) като Капитан Америка, Марк Ръфало (Mark Ruffalo) в ролята на зеленото чудовище Хълк, както и Джеръми Ренър (Jeremy Renner) и Скарлет Йохансон (Scarlett Johansson) като двойката наемници Клинт Бартън и Наташа Романова/Черната вдовица. Въпреки големия екип, всеки от персонажите получава своето време под светлините на прожекторите и внася баланс в цялостната картина.


Няколко имена обаче открадват цялото шоу. Безспорен фаворит е изигралият злодея Локи – Том Хидълстън (Tom Hiddleston). Актьорът, участвал наскоро в "Боен кон" (War Horse) и "Полунощ в Париж" (Midnight in Paris), предоставя изключително свеж герой, като надскача с много и без друго добрата си игра в "Тор". Притежавайки страхотна харизма и талант, той развива героя си в дълбочина, като оставя доста въпроси и за следващите филми.

Другите двама, които определено привличат вниманието върху себе си са Марк Ръфало и Робърт Дауни мл. Върху плещите на Ръфало се пада тежката задача да успее там, където Ерик Бана и Едуард Нортън се справиха противоречиво – да овладеят зеленото чудовище Хълк (или пък той тях). Високите очаквания отправени към новия Хълк са в голяма степен оправдани, а химията между него и Тони Старк/Железния човек е един от факторите правещи тимът успешен.

Робърт Дауни мл. пък, както винаги е на ниво и освен със специалния си костюм на Железния човек, допринася много за хумора в лентата. А хумор, повярвайте има – интелигентен, забавен и в идеални дози. За разлика от много подобни продукции, "Отмъстителите" успява да балансира почти идеално между сериозни, драматични сцени и в същото време да поддържа обстановката сравнително лековата и забавна.


Откъм визуални и звукови ефекти "Отмъстителите" съвсем очаквано е на високо ниво. Отново достигайки до идеално съотношение между битки и диалози, Уедън успява да вкара екшън сцените, без това да е за сметка на развитието на историята и диалозите или пък обратното.

А споменавайки отново диалозите, трябва да се отбележи, че верен на първоизточника си – комиксите на Marvel, филмът отваря много възможности за развитие на отношенията между героите, като приятелствата между Тони Старк и Стив Роджърс, както отношенията между Локи и Тор например, имат потенциал да бъдат развити на много по-високо ниво в бъдещите продукции на компанията.

До излизането на "Железният човек 3" (Iron Man 3) остава по-малко от година, а след него идват продълженията и на "Капитан Америка: Първият отмъстител" и "Тор".


Макар да дебютира на големите екрани преди броени дни, вече е ясно, че "Отмъстителите" е една от най-интересните и успешни продукции със супергерои не само тази година, а изобщо. Филмът се справя фантастично в боксофисите и открито заявява високите си претенции за 2012 г. Въпреки че е цели 2 часа и 20 минути, филмът не доскучава ни най-малко, а успява да задържи вниманието на зрителя през цялото време.

Пред предстоящите "Невероятният Спайдърмен" (The Amazing Spider-Man) и "Черният рицар: Възраждане" (The Dark Knight Rises) стои тежката задача да прескочат поставената от Джос Уедън висока летва, а дори това да стане, успехът, който постигна режисьорът определено ще бъде запомнен.


Сподели.