От Facebook се извиниха за гафа с Декларацията за независимостта на САЩ

Pinterest LinkedIn +


От Facebook се извиниха за това, че са класифицирали Декларацията за независимост на САЩ като реч на омразата и поради това тя е била премахната от страницата в социалната мрежа на американска печатна медия.

По повод националния празник на Щатите тексаският вестник "Liberty County Vindicator" ("Бранител на свободата") е публикувал отделни пасажи от Декларацията и ги е споделил в своята страница във Facebook, но социалната мрежа е унищожила публикацията, включваща 4 параграфа от документа. На вестника е било изпратено и съобщение, че този пост "е против нашите стандарти, свързани с реч на омразата". 

Все пак служители от гигантската мрежа на Зукърбърг бързо са оценили ситуацията като конфузна и са възстановили публикацията във Facebook, след което са изпратили официално извинение до редакцията на вестника. На своя сайт медията публикува извинението, което гласи:

"Изглежда направихме грешка и премахнахме нещо, публикувано от Вас във Facebook, което не е било в противоречие със стандартите на нашата общност. Искаме да се извиним и да Ви уведомим, че сме възстановили Вашето съдържание и сме отстранили всички блокирания на Вашия акаунт, свързани с това неправилно действие".

Фразата, която е станала повод за недоразумението, е определението "безмилостни индиански диваци", с което в историческия документ се наричат местните жители на континента.

В следващ пост в социалната мрежа от вестника казаха: "Бранител" изказва благодарност на Facebook. Никога не сме се съмнявали, че Facebook ще поправи това, но също така не сме се съмнявали и че е полезно да се вдигне малко шум по този въпрос".

Вестникът се представя като "най-стария непрекъснато излизащ печатен източник на навини в Юга". Той излиза от 1887 г.

Декларацията за независимостта на САЩ е исторически документ от 1776 г., написан в по-голямата си част от Томас Джеферсън. С нея се обявява, че британските колонии в Северна Америка, които в този момент са във война с Великобритания, вече не са част от Британската империя, а са "свободни и независими щати". Този политически акт, затвърден от Декларацията, се смята за начало на историята на САЩ като суверена държава. След подписване на текста на 4 юли Конгресът разпространява Декларацията в няколко форми. Тя незабавно е публикувана в печатен вид и широко разпространена сред обществеността.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.