Оригинал или менте – как да ги различим?

Pinterest LinkedIn +

В миналото българските територии са се определяли като региона, намиращ се на пътя на коприната, кръстопътя на военните действия за надмощия, а днес, страната ни е тотално депо за фалшиви стоки. Без значение от посоката – към или от Азия (както Близкия Изток, така и царя на ментетата, Китай) – през нас преминават фалшиви стоки ежедневно: мъжки тениски, дамски рокли на дизайнери, които по принцип шият само за знаменитости, тоест правят елитна мода, френска (ама не съвсем) козметика и парфюми…

Имаме ли шанс да пазаруваме оригинални стоки у нас, или да се ориентираме към чуждите магазини?


С добра подготовка и набор от "теоретични" знания съвсем спокойно можете да се превърнете в истински факир в различаването на оригинални стоки от ментета. Всичко е въпрос на практика и на необходимата информация. Добрата новина е, че е в интерес на самите брандове да предоставят тази информация. Как иначе биха се справили с нашествието на в пъти по-евтините реплики, които копират скъпите им, но все пак качествени оригинални стоки? Днес ще ви дадем няколко практически съвета, с които от тук насетне лесно ще съумеете да разграничавате автентична стока от менте! За да ви стане по-ясно упражнението, ще вземем за пример конкретен вид продукт.

Как да отличим оригиналните мъжки тениски Nike от фалшивите?


Избираме този пример неслучайно. Според статистиката най-многобройни са фалшивите стоки, имитиращи големите спортни брандове като Nike, Puma, Adidas, а вече и New Balance, Asics и други. От друга страна, при обувките е с една идея по-лесно да се справим с упражнението "открийте разликите" между менте и оригинал главно заради усещането, което дават, докато се пробват. При дрехите номерът е да се вгледате в детайлите и да обръщате внимание на следните неща:

1. Когато пазарувате онлайн, задължително установявайте дали даденият магазин е официален дистрибутор на конкретния бранд. Мит е да се вярва, че Nike разполагат само с официални физически представители в страната. Много онлайн магазини съвсем легално продават оригинални стоки на марката.

2. Най-често по фалшивите тениски ще забележите дребни, но много важни за разпознаването дефекти: етикетът не е здраво пришит, по ръбовете има конци, цветовете не са наситени, а материята е особена на допир и всичко друго, но не и типична за особено взискателния към текстила Nike.

3. Оригиналните мъжки тениски Nike отговарят изцяло на размерите, посочени в официалната интернационална страница на бранда. Ако случайно продавачът ви каже, че това е умален модел, не се връзвайте. Производителят спазва стриктно дългогодишен, вече установен стандарт за номерацията на стоките си.

4. Оригиналната тениска е опакована в оригинална опаковка. Етикетът не е достатъчен, защото най-често дрехата върви с няколко допълнителни "документа" тип сертификат. Самата опаковка на тениската, между другото, също е брандирана. Тя не е просто обикновен целофан. В тази връзка, обърнете внимание и на сгъването. Немарливо сгънатата тениска подсказва за съмнителен произход.

А вие как разпознавате коя стока е менте и коя е с оригинален произход? И изобщо интересувате ли се от автентичното качество на продуктите, които купувате, или брандът не е от значение за вас?
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.