От раждането до първия учебен ден: Как да избираме детските дрехи

Pinterest LinkedIn +

Всеки родител е изпитвал неповторимото усещане на радост и задоволство, когато започне с покупките за дългоочаквания нов член на семейството. Вниманието и насладата от тези мигове нямат равни. Стремежът към покриване на нуждите на детето, и то с най–доброто, което можем да му осигурим, е прекрасен и естествен процес. Мъниците растат изключително бързо. Особено през първата годинка на бебето дрешките трябва да се сменят ежемесечно.

Нежната половина от семейството ще оцени по достойнство честата подмяна на гардероба. А ако ви се налага да обличате една малка принцеса, много скоро и тя ще започне да осъзнава притегателната магия на тоалетите.

Подборът на дрешки за момичета е много специфичен процес. През вървите години на израстването обикновено майката има основен принос в него. И докато малката постепенно се превръща в дама, родителите избират правилния подход.

Кожата на бебето е изключително нежна и чувствителна. То започва да опознава заобикалящата го среда именно чрез нея, дори преди да прогледне. Ето защо трябва да сте сигурни, че сте направили най–сполучливия избор. Не може и да става дума за компромис с качеството на материалите. Не само тъканите трябва да са преминали всички изисквания за удобство и безопасност, но и боите, използвани за направата им, е важно да бъдат на ниво. Те трябва да гарантират абсолютна толерантност към бебешкото телце.

детски дрешки
  • Заложете на естественото
Избирайте само дрехи, изработени от естествени тъкани. Ако решите да спестите пари с подбора на синтетични материали, рискувате да нарушите естествената циркулация на въздуха между кожата и дрехата. Не забравяйте – бебето все още има да се развива в тази насока. Терморегулацията му не действа, както при възрастните организми, и рискувате да се сдобие с неприятни обриви. Претоплянето не е желателно. В голяма степен даже е опасно за новороденото бебе.

Ако все пак желаете да се възползвате и от такива варианти, изчакайте до израстване на мъника. По-усъвършенстваната му система в един бъдещ етап ще възпрепятства сблъсъка с подобни проблеми. Като за начало няма да сбъркате, ако използвате лен и памук. Тези материали ще предпазят нежната кожа от изпотяване и претриване. Активността на бебето нараства прогресивно с възрастта. Ако си мислите, че от нея ви дели поне половин година, лъжете се. Още след месец малките бебета стават удивително подвижни. Осигурете им свободни и активни движения.

бебешки дрехи
  • Фокус върху безопасността
Бебешките дрешки трябва да отговарят на изискванията за безопасност не само по отношение на материите. Различни прикрепени елементи могат да бъдат неволно откъснати и погълнати. Неправилно разположени вътрешни шевове също могат да доведат до раздразнение. И не на последно място, начинът на обличане и закопчаване е много важен за лесното обслужване преди излизане. Всичко трябва да е направено максимално улеснено, за да не налага трудно позициониране на крайниците на бебето. През първите месеци избирайте свободни модели, необременяващи с излишно стягане. Не възпрепятствайте естествените движения на мъниците.

  • Забавни принтове
Всеки родител много бързо ще открие как ярките цветове и интересни картинки привличат вниманието на бебето. Предстоят ви и многобройни фотографски изяви, които може да направите заедно. Снимките от всеки един момент с различни тоалети ще бъдат хиляди. Подробните албуми на детето, проследяващи ежедневната му промяна, изискват разнообразие и оригиналност. Все пак не спирайте избора си на твърде тъмни или ярки цветове. Нежните пастелни нюанси са за предпочитане. Така няма опасност да се натъкнете на твърде агресивни бои, които могат да доведат до нежелани ефекти.

Първите навици и възприятия на малкото бебе се формират предимно от майката. Това важи в пълна степен за всички цветове, с които се заобикаляте, включително и в интериора на дома. Ако искате да повлияете на психическото състояние на бебето, чудесен вариант е да изберете дрешки в нежни тонове.

Зеленият нюанс успокоява перфектно. Розовото може и да ви се струва тривиално, но е прекрасен начин за сваляне на напрежението. А и кое момиченце не изглежда прекрасно в този цвят?! Не пренебрегвайте също лилавото и синьото. Те ще оказват въздействие върху засиленото в тези години въображение на бебето. Внасят и допълнително успокоение, особено важно при подготовката за вечерния сън. Завивките и чаршафите на кошарката също могат да следват този ритъм.

Когато всичко е в синхрон в заобикалящата среда, то създава условия за пълноценна хармония и позитивни усещания за бебето. Макар и минимално, всяка подробност носи своето значение за едно щастливо и безгрижно детство.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.