Оннагата, темари и калиграфия на български произведения ще ни представят Дните на японската култура

Pinterest LinkedIn +

От началото на октомври до средата на декември в България ще се проведат Дни на японската култура, които ще представят в седем града в страната най-значимите образци на японската култура.

23-тото издание на инициативата включва в програмата си както вече познати и обичани от българската публика изкуства, така и недотам известни от Страната на изгряващото слънце. Специфичната за традиционния японски театър "Кабуки" женска роля оннагата ще бъде представена в София, Велико Търново и Русе, като интересното за нея е, че ролята се изпълнява задължително от мъж със специален грим и облекло, който пресъздава съвършената жена.

Дните ще започнат със среща с известния актьор от театър "Кабуки" Оное Уменосуке, изпълнител на оннагата, и ще продължат с представяне на традиционни японски изкуства като икебана, бонсай, хайку, калиграфия, чаена церемония и др.

"На географската карта Япония и България са далеч една от друга, но ми се струва, че взаимният непредубеден поглед към историята и културата на другия народ е важна предпоставка за по-нататъшното задълбочаване на традиционно добрите ни двустранни връзки. Като ежегодна проява, Дните вече представляват неизменна част от есенния културен календар на България и аз ще бъда много радостен, ако събитията насърчават приятелските контакти и творческия обмен между хората в различни области“, сподели Н. Пр. Макото Ито, посланик на Япония в България.

През ноември в София и Суворово ще бъдат показани 7 японски филма, подбрани от филмотеката на Японската фондация. Демонстрация на японски бойни изкуства сумо, карате, шин киокушин карате, джудо, кендо, такемусу айкидо, джу-джуцу и катори шинторю се организира от сдружение "ДЖАЙКА Алумни" и ще се проведе в зала "Универсиада" в София.

Изложба на декоративните топки Темари, изработени на ръка от памучни или копринени парчета плат, оформени като топка и обвити с памучни конци, след което декорирани с бродерии от цветни нишки, ще бъде представена във Варна от Рали Донева-Коева.

Гост-лектор от Япония, експерт в областта на антисеизмичното строителство, ще изнесе лекция по темата в София и в пострадалия неотдавна от силно земетресение Перник. Въз основа на японския опит той ще запознае аудиторията с антисеизмичното строително планиране на градовете, с евакуационните и др. тренировки, които обичайно се провеждат сред населението, и др.

Дни на японската култура се организират за първи път през 1991 г. и винаги предизвикват огромен интерес в страната и имат голям принос за заздравяване на отношенията и взаимното опознаване на България и Япония.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.