Дни на японската култура у нас започват в пет български града

Pinterest LinkedIn +

Пет български града ще посрещнат поредица от събития, пренасящи магията на японската култура у нас. От 1 септември до края на ноември 33-тото издание на „Дни на японската култура в България“ ще посети София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. 

Жителите и гостите на петте града ще могат да се докоснат до плеяда от творби и майстори от Страната на изгряващото слънце. Днес е началото на първата изложба, а с нея – и откриването на тазгодишната поредица от събития.

Септември ще донесе пъстра палитра от цветовете на Япония чрез изложби, филмови прожекции, концерти и лекции.
От 1-ви до 30-и септември в зала „Триъгълна кула на Сердика“ на Регионалния исторически музей в София ще бъде на разположение експозицията „Форми на хартия“, в която могат да се видят инсталации и пана на японската калиграфка Ацуми Мурата. Те са изработени от нейната авторска ръчна хартия козо, отлята с имплантирани многослойни структури.

В Културен център-музей „ТРАКАРТ“ (Археологически подлез) в Пловдив ще бъде представена изложбата „Кимоното – традиция и бъдеще“ (от 17 ч. на 2 септември и от 11 ч. на 3 септември).

Не по-малко пленително е и първото събитие за Варна. На 5 септември от 18 ч. в Арт салон на радио „Варна“ ще се състои откриването на изложбата на калиграфия, хайга и сумие „Полъх от Изтока“ . Експозицията ще остане в морската столица до 18 септември и ще покаже 55 творби на четирима автори. Тя има за цел да демонстрира разнообразието в подходите и художествения език, стилистика и интерпретации чрез техниките на източната четка и туш. Ще бъдат представени традиционна и съвременна калиграфия (изписана с канджи или с кирилица), хайга (рисунки, съчетани в едно картинно пространство с хайку стих) и рисунки с туш (сумие или суминагаши).

Поредицата от вълнуващи събития продължава с тонизиращия „София Екиден маратон“, който се провежда за осма поредна година под патронажа на Посолството на Япония в България. Той се организира в чест на 137 год. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с желание да се популяризира щафетното бягане и в България. Тази година началото му е на от 9 ч. на 6 септември, а мястото – пред Националния стадион „Васил Левски“.

„Панорама на японското кино“ ще има в два града – Бургас и София. Морският град ще може да се потопи безплатно в три прожекции на нови заглавия от фонда на филмотеката на Японската фондация: „Красива звезда“, „Банан? По това време на нощта?“ и „Мечът на умиротворението“– в Морското казино, зала „Петя Дубарова“ всяка вечер между 12 и 14 септември от 19 ч.

„Икебана – чудесата на цветята“ пък е поредица от изложби, демонстрации и работилници на изящното изкуство на композирането на цветя и нейните издания ще се състоят през септември и октомври – от 14 до 19 септември в София (Арт Галерия в НДК, пл. „България“ №1), от 28 септември до 2 октомври в Пловдив (Източен сектор на Римския стадион (ул. „Княз Александър I“ № 11) и от 4 до 9 октомври в Стара Загора (Народно читалище "Свети Климент Охридски 1858 г." (бул. „Цар Симеон Велики“ 156, ет.3). Ще бъдат организирани и съпътстващи работилница по икебана за деца или възрастни.

На 20 септември от 19 ч. в концертна зала в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще се състои концерт на Детския хор на БНР и студенти от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Концертът, който ще е достъпен с покани, ще съдържа песни от японски композитори - Акира Юяма, Хидео Кобаяши, Масами Ямамото и др., а също така и произведения от българската и световна музикална класика.

Тазгодишното издание на Деня на отворените врати в катедра "Японистика" е посветено на силата на словото. То ще се състои на 26 септември – на Европейския ден на езиците – между 18 и 21 ч. в Центъра за източни езици и култури към СУ в София.

Три дни по-късно във Варна пък ще бъде прочетена лекция на тема “Японската цивилизация през призмата на географския и други фактори”. Желаещите да присъстват могат да го направят безплатно на 29 септември (четвъртък) между 18:30 и 20:00 ч. в Община Варна, зала Пленарна. Лекцията ще бъде водена от Светлана Иванова, доктор на науките, специалист по история на Япония, която ще разкаже как фактори от общогеографско естество играят фундаментална роля при формирането на японската цивилизация.

Актуална информация за следващите месеци може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и на страницата „Дни на японската култура“ във Фейсбук, където ще бъдат обявявани и евентуални промени в програмата.

Дните на японската култура в България се провеждат ежегодно без прекъсване от 1990 г. насам. През 2022 г. е тяхното 33-то издание. То се организира от Посолството на Япония в България в партньорство с клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на Astellas, Geotechmin, JBBA, JTI, LB Bulgaricum, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Moto-Pfohe, Takeda, Toyota и Yazaki.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.