ON! Anime: Далечният Изток отблизо

Pinterest LinkedIn +

ON! Anime - зоната за японска култура на ON! Fest 2012 ще предложи любопитна селекция от най-интересното в съвременната и традиционна култура на Далечния Изток. Програмата на зоната ще включва конкурси, прожекции, лекции и няколко вида работилници.

И тази година най-интересният и зрелищен акцент в програмата на зоната ще бъде Косплей конкурсът (Cosplay - от Costume Play), в който феновете се обличат като любимите си известни герои от Аниме, Манга или видеоигри. Всички участници сами изработват костюмите и аксесоарите си и ги представят в специално ревю по максимално атрактивен начин, като се стараят да се доближат не само до визията, а и до характера на героя си. Най-интересно облечените ще получат и награди в категориите японска тематика, не-японска тематика и компютърна игра. ON! Anime ще предизвика феновете да покажат умения и талант и в конкурса за рисунка по зададена на място тема, който ще се проведе с материали от организаторите.

Традиционно на събитието ще присъства и AMV - явление, което представлява видеоклип с произволна музика, монтиран от ентусиасти, и съчетаващ подбрани кадри от любимите им аниме, манга или видеоигри. Този път обаче, вместо конкурс, организаторите от Nakama са решили да направят прожекция с най-добрите клипчета, създадени в последните 5 години в България, много от които са печелили и награди на световно ниво.

Работилниците на ON! Anime 2012 ще предизвикат най-сръчните с традиционните японски изкуства оригами и киригами (във второто хартията се реже), и модерното - пиксел арт (с мъниста се прави образ на аниме/манга герой).

Важна част от програмата ще са образователните лекции за аниме и манга, както и източните влияния върху Западната култура. Специален акцент тази година ще има и върху едно явление, което все повече и по-често присъства от Холивуд до Токио – стиймпънк модата. Тя ще бъде представена с лекция и работилница по изработка на стиймпънк картички от бижутера и галерист Петър Арбов.

Освен всичко изброено, ON! Anime на ON! Fest 2012 ще включва още изненади, любопитни събития и елементи от манга и аниме културата за желаещите да опознаят и почувстват Далечния Изток по-близък.

Сподели.