Оливър Туист (Oliver Twist)

Pinterest LinkedIn +

Великобритания, Франция, Чехия, 2005, 130'
Режисьор: Роман Полански
Сценарий: Роналд Харууд (по романа на Чарлс Дикенс)
Участват: Бен Кингсли, Барни Кларк, Лиан Роу, Джейми Формън, Хари Идън и други
Драма, със субтитри, английски

След множество ТВ и кино екранизации дойде ред и на режисьора Роман Полански (“Пианистът”, “Деветата порта”) да направи своя версия на прочутият роман на Дикенс -  “Оливър Туист”. Като основно вдъхновение той посочва съпругата си, актрисата Еманюел Сение, която отдавна го карала да заснеме филм, с който да зарадва децата им. Подготвяна около година, продукцията включва в каста си носителя на Оскар - Бен Кингсли (“Списъкът на Шиндлер”, “Изкуствен интелект”), както и цяло ново поколение млади кино таланти. 
 
Оставен на произвола на съдбата след смъртта на майка си, невръстният сирак Оливър Туист (Барни Кларк) е прибран за отглеждане в сиропиталище. Там той среща само омраза и враждебно отношение и не след дълго успява да избяга, за да си търси късмета в Лондон.
 
С много трудности целта е постигната и Оливър пристига в големия град. Пристигайки там той попада на добре облечено момче на неговите години, което го пита дали иска да му намери място за спане. Новият му приятел Артфул Доджър (Хари Идън – “Питър Пан”) го води в жилището на стария Фейгин (Бен Кингсли), който се оказва тартор на невръстните джебчии и проститутки в квартала.
 
Оставен пред перспективата да остане на улицата. Оливър става едно от попълненията от млади крадци на Фейгин. Не след дълго обаче е заловен от полицията в момент на групова кражба и само случайността го спасява от сериозни последствия. Намесва се собственика на книжарница г-н Браунлоу (Едуард Хардуик – “Наистина любов”, “Енигма”), който става свидетел на случката и оневинява момчето, като посочва други две деца като извършители.
 
От добро сърце джентълменът прибира Оливър в къщата си и започва да се грижи за него. В същото време загрижен за безопасността си Фейгин изпраща своя бияч Бил (Джейми Формън – “Гангстер N 1”, “Слийпи Холоу”) и неговата приятелка Нанси (Лиан Роу) да намерят и върнат момчето.
 
Не след дълго намерилият покой Оливър, който тъкмо е спечелил доверието на благодетеля си, е върнат насила в квартала на крадците. Замисляйки коварен план Фейгин и Бил смятат на оберат богатия г-н Браунлоу посредством слабостта му към невръстния сирак. Останалата малка човещина у проститутката Нанси я подтиква да направи нещо, за да спаси момчето от мизерния живот, който и тя живее. За това си действие тя плаща прескъпо, а младият Оливър трябва да бяга, защото Бил е твърдо решен, че на момчето трябва да му бъде прерязано гърлото.
 
 
 
Сподели.