Oliver Stone снима холивудска продукция на тема 11 септември 2001 г.

Pinterest LinkedIn +

Знаменитият американски режисьор Оливър Стоун (Oliver Stone) е застанал зад една от първите холивудски продукции, третиращи случилото се на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Въпреки славата на най-популярната киностудия, в поднасянето на драматичната история няма да има развлекателен момент.

След няколко месеца на срещи със засегнати от катастрофата с небостъргачите-близнаци в световния търговски център на Ню Йорк и с близки на загиналите, продуцентите на все още неозаглавения филм са декларирали, че ще подходят към темата особено внимателно, предвид изострената чувствителност към нея. 
"Ние не правим "Ад под небето"-"Титаник" версия", казал е Майкъл Шамбърг (Michael Shamberg), който, заедно със Стейси Шер (Stacey Sher), е продуцент на филма.

Стоун е поставил началото на снимките в Ню Йорк през октомври, поверявайки главната роля на Никълъс Кейдж (Nicolas Cage). Звездата от филми като "Да изчезнеш за 60 секунди" и "Да напуснеш Лас Вегас" изпълнява ролята на един от двамата полицаи, които оцеляват след падането на кулите и 22 часа по-късно са спасени.

Не са малко скептиците, които се съмняват доколко от филма, третиращ един от най-тежките моменти в американската история, ще отсъстват например любовни сцени, но също и онези, които имат доверие в Стоун. Според тях човекът, създал филми като "JFK" - напрегнат и напълно реалистичен разказ за заговора срещу президента Кенеди - със сигурност ще интерпретира темата по най-добрия начин.

Тъй като сценарият на Андреа Берлов (Andrea Berloff) се фокусира изцяло върху преживяванията на двамата полицаи от трагичната септемврийска сутрин, във филма няма да бъде намесена нито политика, нито хипотези за случилото се, заявили са продуцентите.  Стоун, от своя страна, е вложил всичко от себе си, за да преразкаже историята правдиво - той например се е подсигурил, че Кейдж, Майкъл Пена (Michael Pena) и останалите актьори, изпълняващи ролите на полицаи, се облечени в автентични униформи.

Нюйоркската част от снимките за филма ще продължи до средата на ноември, след което повечето от мащабните сцени, изобразяващи срутването на сградите, ще бъдат заснети на закрито, в студио в Лос Анджелис. Самият филм има фиксирана премиерна дата 11 август 2006 г. - точно един месец преди отбелязването на петата годишнина от терористичните атаки в Ню Йорк.

Сподели.