Олга Кирчева разказва историята на българския театър

Pinterest LinkedIn +

В началото на месец декември на българския книжен пазар ще се появи дневника на популярната българска актриса Олга Кирчева. Книгата, озаглавена "В името на театъра", разказва историята на родното театрално изкуство от втората половина на 20-ти век.

В творбата актрисата Олга Кирчева споделя мислите си за актьорското майсторство, режисурата, магията на сцената и изграждането на своите роли.


Снимка: изд."Обсидиан"

"Когато един актьор притежава богат глас, звучащ чрез безупречна техника и говорна култура, очи, които умеят да изразят всички възможни човешки усещания, ръце, които на моменти стават по-изразителни от самото слово, тяло, което е превърнато в средство, чрез което се изразяват душевно и физическо състояние, то тогава за такъв актьор се казва, че той е театър от главата до петите", казва актрисата Славка Славова. "А когато към всички тези компоненти на актьорското дарование се прибави младият дух и съвременната мисъл, то тогава такъв един актьор непременно може да се докосне до съвършенството и върховете на нашия занаят. И аз мисля, че най-яркият пример за едно такова съчетание е актрисата Олга Кирчева".

Книгата "В името на театъра" излиза на пазара от издателство "Обсидиан".

Актрисата Олга Кирчева е родена през 1903 година в София в семейството на актьора Атанас Кирчев, като през 20-те години се присъединява към състава на Народния театър. Умира през 1978 г. в София.

Сподели.