Официално: Откриха течна вода на Марс

Pinterest LinkedIn +

На Марс има течна вода, и то не малко, твърди изследователският екип, ръководен от Роберто Оросей, професор в университета в Болоня. Учените са открили езеро с течна вода с размер около 20 км, разположено на дълбочина около 1,5 км под повърхността на южната ледена шапка на Марс в района, известен като Planum Australe. Те подозират, че разтворените соли от околните минерали пречат на замръзването на водата въпреки ниските температури, информират от PixelMedia.bg.

Екипът е публикувал изследванията си за марсианското езеро в списание "Science".

Откритието е направено чрез радара MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding), разположен на борда на космическия кораб Mars Express на Европейската космическа агенция (ESA).

Инструментът, разположен на стотици километри над повърхността на Марс, изпраща електромагнитни вълни към центъра на планетата. Когато тези вълни преминат от един материал към друг (например от лед към камък), част от тях се отразяват обратно към радара. Въз основана анализа на отразените вълни учените могат да определят какъв е материалът под повърхността на Марс.

В периода между май 2012 г. и декември 2015 г. Оросей и неговият екип са насочили MARSIS към района Planum Australe на Марс. След анализ на данните учените откриват наличие на област, чийто радарен профил е подобен на този от езерата с течна вода, които, както знаем, съществуват под ледниковите покрития на Земята. След като изключват всички други възможности, учените стигат до извода, че единственото обяснение на данните е наличие на езеро с течна вода.

Напомняме, че това не е първото откритие на вода на Марс – вече знаем, че на Червената планета съществува лед и малки количества водни пари. Налични са също косвени доказателства за течна вода на Марс, но това е първият път, когато някой открива преки доказателства за наличието ù чрез използване инструменти.

Доказването на съществуване на течна вода на Марс играе важна роля в плановете на хората за колонизация на Червената планета. А може би най-важно от всичко е, че това откритие засилва надеждите на изследователите в търсенето на извънземни форми на живот.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.