Официално излезе последният албум на Даяна Крол

Pinterest LinkedIn +

2004 се оказва особено важна година за Даяна Крол – сватба с Елвис Костело и нов студиен албум, който за една седмица след излизането си оглави класациите на Канада и Австралия и дебютира на 4-то място в британския поп чарт.Даяна Крол отдавна е спечелила феновете с дълбочината на изпълненията си и музикалното майсторство, с което подхожда към всеки един проект. Новият й албум, обаче, за първи път разкрива певицата и като талантлива композиторка и текстописка. Всъщност, едноименната песен от албума -The Girl In The Other Room– е първата авторска песен на Даяна, която записва в студиото. Песента затрогва от една страна с лиричния текст, разказващ за мистериозна жена, обезумяла от любов, а от друга - с елегантното и изящно соло на пианото. И както в предишните албуми, Даяна Крол е зад рояла, а партньори в ритъм секцията са дългогодишните й колеги – Джеф Хамилтън (барабани) и Джон Клейтън (контрабас). Към тях се присъединяват барабанистът Петер Ерскин (даващ скандинавски привкус на интерпретациите) и басистът Кристиян МакБридж. В записите участват още китаристът Антъни Уилсън, барабанистът Тери Лин Карингтън и Нийл Ларсън, който забива на ‘Hammond B-3’ в римейка на Том Уейтс – ‘Temptation’

‘The Girl In The Other Room’ е продуциран съвместно от Даяна Крол заедно с боса на “Verve Records’ – Томи ЛиПума (продуцирал Барбара Стрейзънд, Натали Коул, Джордж Бенсън, Ал Жиро и др.). Записите са направени в две от култовите студиа на Америка – ‘Capitol Studios’ в Холивуд и ‘Avatar Recording’ в Ню Йорк. Саунд инженер е трикратният носител на “Грами” – Ал Шмит. Но от всички сътрудничества в албума, най-значително за Даяна Крол си остава партньорството с Елвис Костело - световноизвестен певец и музикант, а от тази година - и неин съпруг.


Елвис Костело има голяма заслуга за нестандартните аранжименти на повечето песни в проекта. Заедно с Даяна, те създават седем от общо 12-те песни в компактдиска - ‘The Girl In The Other Room’, ‘I’ve Changed My Address’, ‘Narrow Daylight’, ‘Abandoned Masquerade’, ‘I’m Coming Through’. По идея на Костело, тя прави нови интерпретации на четири популярни джаз стандарти и евъргийни: “Stop This World’ на Моуз Алисън, ‘Temptation’ – пилотният сингъл от албума! – на Том Уейтс, ‘Love Me Like A Man” от Крис Смитър и Бони Райт (чийто финален хор е трибют към Каунт Бейси) и ‘Black Crow’ на Джони Мичъл.

Албумът завършва с може би най-личната песен, създадена от Даяна Крол - "Departure Bay". В нея са вплетени трогателни образи от дома й в Нанаймо (Ванкувър Айлънд) заедно със спомените от първата семейна Коледа след смъртта на майка й, починала от левкемия. Въпреки това, последните стихове носят надежда за бъдещето и приветстват идването на голямата любов в живота й.

Инфо: Virginia Records
Сподели.