Oblivion – sci-fi дистопия сред руините на Земята

Pinterest LinkedIn +

Sci-fi филмите днес имат един основен проблем - с рекламните си кампании обещават революция в жанра, но впоследствие така и не успяват да го постигнат за разочарование на феновете.

По същия начин стои въпросът и с новия филм на режисьора Джоузеф Козински (Joseph Kosinsky) – Oblivion (Забвение).

Дистопичната екшън-драма е с участието на Том Круз (Tom Cruise) в главната роля, който след няколко по-лежерни години отново забърза оборотите с участия в няколко sci-fi и екшън продукции.


Действието в Oblivion се развива в един постапокалиптичен свят, където всички хора са избягали от Земята след опустошителна война с извънземна раса.

Човечеството се вижда принудено да избяга от негодната за живеене планета и само един екип остава със задачата да събира проби от земната повърхност и да търси нова надежда за Земята.

Именно героят на Круз – Джак Харпър – е едната половина от екипа. Той живее и работи на Земята заедно със съпругата си, която за разлика от него иска заживее с останалите хора на една от луните на Сатурн - Титан.


През първите 30 минути от Oblivion всичко за семейството върви по мед и масло и докато двамата изпълняват своите рутинни задачи, зрителят добива представа за страхотната визия на филма, която е и един от най-големите му плюсове.

Именно впечатляващият облик на Oblivion го дели от провала, тъй като историята е далеч от първокласните в sci-fi жанра. Макар че темите, които са засегнати в сюжета, имат голям потенциал, те стоят недоразвити и представени набързо.

Персонажите във филма, включително този на Том Круз (макар и в най-малка степен), следват съдбата на сюжета и стоят статични, повече като декор и пълнеж, отколкото като реални личности с някакъв принос към случващото се.


Вината за това обаче е по-скоро на сценаристите, отколкото на актьорите. Освен Круз в лентата участва още Морган Фрийман (Morgan Freeman), който се появява във филма за 10-15 минути, а ролята му е повече от шаблонна – лидер на група революционери ала Морфей от The Matrix (Матрицата), който в рамките на екранното си време има за цел да каже колкото може повече мъдри фрази за смисъла на живота, бъдещето на човечеството и т. н.

Актьорът от Game of Thrones (Игра на тронове) – Николай Костер Валдау (Nicolaj Coster-Waldau) - също има участие във филма като един от командващите в лагера на оцелелите. В екранното си време обаче той има не повече от пет реплики, което си е чиста загуба на потенциал.

Дамите в актьорския състав - Олга Куриленко (Olga Kurylenko) и Андреа Райзбъроу (Andrea Riseborough) - също не впечатляват с кой знае какви изпълнения и стоят повече на заден план.


Като цяло идеята на Oblivion е много мащабна и притежава значителен потенциал, който обаче става жертва на посредствен сценарий.

Въпреки това режисьорът Джоузеф Козински се доказва като истински професионалист и то в едва втория си филм. С Oblivion той дава заявка, че е един от обещаващите режисьори в sci-fi жанра през следващите няколко години, а научнофантастичните филми набират все повече скорост, предоставяйки сцена за не един или два шедьовъра.

Сподели.